Zupa soczewicowa z marchewką
Przepyszny przepis na wysokobiałkową zupę. Soczewica z marchewką to super połączenie, nawet dla antyfanów! Koniecznie spróbuj tego wege dania, a następnie zamknij je na ciepło i zjedz w momencie, kiedy nie będziesz miała czasu na przygotowanie posiłku wieczorem. Polecam serdecznie! 🥣
- Tagi: kolacja, mealprep, na wytrawnie, orzechy, soczewica, warzywa, wegańskie, wysokobiałkowe, zdrowe, zupa
- Czas przygotowania: 25 minut
- 428 kcal,
- 22 g białka,
- 14 g tłuszczu,
- 48 g węglowodanów,
- 12,3 g błonnika
Składniki na 2 porcje:
- Cebula 1 sztuka (100 g)
- Czosnek 2 ząbki (10 g)
- Imbir ok. 2 cm kawałek (5 g)
- Oliwa 1 łyżka (10 g)
- Marchewka 2-3 sztuki (250 g)
- Soczewica czerwona, sucha 13 łyżek (150 g)
- Mleczko kokosowe 3 łyżki (60 g)
- Sól 3 szczypty
Wykonanie
- Pokrój lub poszatkuj w blenderze: cebulę, czosnek i imbir.
- Wrzuć na rozgrzaną w rondelku oliwę.
- Pokrój lub poszatkuj marchewkę i dorzuć do warzyw. Grzej razem ok. 3-5 min.
- Dodaj soczewicę, wodę (ok. 2 szklanki) i gotuj pod przykryciem, aż soczewica zmięknie (ok. 15-20 minut).
- Dodaj mleczko kokosowe, sól do smaku i zblenduj na krem.
- Zupę możesz zamknąć na ciepło.
Zobacz film!
Protip od Ireny
Instrukcja zamykania na ciepło:
1. Pod koniec gotowania potrawy przygotuj słoik i dobrze dopasowaną, niezniszczoną zakrętkę.
2. Wyparz je wrzątkiem – bardzo ostrożnie zalej czysty słoik i zakrętkę wrzątkiem w zlewie. Zostaw je zalane na chwilę. Uwaga! Stary słoik może pęknąć. Wylej ostrożnie wodę. Gdy delikatnie przestygną, wytrzyj je dokładnie do sucha.
3. Przełóż gorący sos czy zupę do słoika. Od góry zostaw minimum 2 cm wolnej przestrzeni.
4. Wytrzyj górę słoika jeśli się ubrudził podczas nalewania.
5. Mocno zakręć słoik i postaw go na ściereczce na zakrętce do góry dnem.
6. Tak zamknięty sos czy zupę pozostaw do wystygnięcia. Następnie przełóż go do lodówki.
Ważne: Po wystudzeniu wieczko słoika powinno być wklęsłe.
A jeśli chcesz więcej dowiedzieć się o pasteryzacji i zamykaniu na ciepło, przeczytaj artykuł na blogu: Pasteryzacja i zamykanie na ciepło żywności