Ekspresowe wegańskie cynamonki (jednoporcjowe)

Masz taki dzień, że masz ochotę na słodki deser, ale nie masz ochoty robić całej blachy ciasta? To mam dla Ciebie rozwiązanie idealne! Ekspresowe cynamonki jednoporcjowe to wegański prosty deser, który zaspokoi Twoją ochotę na słodkie, jest ultra szybki do zrobienia i co najważniejsze – smakuje obłędnie.

 
Wartość odżywcza 1 porcji
  • 383,6 kcal
  • 8,3 g białka
  • 10,5 g tłuszczu
  • 58,3 g węgl

* ciasto podzielone na ok. 8 porcji

Składniki:

NA JEDNĄ PORCJĘ:

Ciasto:

  • Mąka pszenna – 4 łyżki (50 g)
  • Drożdże, suszone – 1 łyżeczka (3 g)
  • Cukier – 1 łyżka (10 g)
  • Mleko (u mnie roślinne) – 2 łyżki (30 g)
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka (5 g)

Masa cynamonowa

  • Margaryna – 1 łyżeczka (5 g)
  • Cukier – 1 łyżka (10 g)
  • Cynamon – 1/2 łyżeczki (3 g)

Dodatkowo

  • Jogurt naturalny (u mnie roślinny) – 2 łyżki (40 g)

NA WIĘKSZĄ BLASZKĘ:

CIASTO

  • Mąka pszenna ok. 3 szklanki (400 g)
  • Drożdże, suszone – 7 g (niecała łyżka)
  • Cukier 8 łyżek (80 g)
  • Mleko (u mnie roślinne) 1 szklanka (240 g)
  • Oliwa z oliwek 4 łyżki (40 g)

MASA CYNAMONOWA

  • Margaryna 4 łyżki (40 g)
  • Cukier 8 łyżek (80 g)
  • Cynamon ok. 5 łyżeczek (24 g)

DODATKOWO

  • Jogurt naturalny (u mnie roślinny) Opakowanie

Wykonanie

  1. Wymieszaj mąkę, cukier, drożdże, oliwę i mleko sojowe. Zagniataj składniki na ciasto, przynajmniej 3 min.
  2. Zostaw na chwilę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (na ok. pół godziny – jeśli się śpieszysz możesz pominąć).
  3. Wymieszaj roztopioną margarynę z cynamonem i cukrem.
  4. Rozwałkuj ciasto, nałóż na niego masę cynamonową, zwiń w rulon, delikatnie pokrój na małe kawałki.
  5. Ułóż je na blaszce i piecz ok. 15 min w 180℃.
  6. Podawaj z jogurtem.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz