Sałatka max przeciwzapalna
Chcesz zjeść smaczne, ale szybkie i odżywcze danie? Pieczony kalafior marynowany będzie dobrym wyborem. Jest prosty do przygotowania i niezwykle aromatyczny. Jeśli jesteś miłośniczką kalafiora, to danie dla Ciebie!
Wartość odżywcza 1 porcji
- 206.5 kcal
- 12.1 g białka
- 11.5 g tłuszczu
- 11.4 g węglowodanów
Składniki na 2 porcje:
- Szpinak – 1 garść (20 g)
- Marchewka – 1 sztuka (45 g)
- Tofu wędzone – ⅓ kostki (60 g)
- Jogurt naturalny (wegański lub zwykły) – 2 łyżki (40 g)
- Bazylia, świeża – kilka listków (5 g)
- Czosnek – 1 ząbek (5 g)
- Oregano, suszone – ½ łyżeczki (2 g)
- Sok z cytryny – 1 łyżka (10 g)
- Sól – 1 szczypta (1 g)
- Orzechy włoskie – 1 łyżka (10 g)
Wykonanie
- Marchewkę zetrzyj na tarce.
- Tofu pokrój w kostkę.
- Do miski wrzuć szpinak, startą marchewkę i pokrojone tofu.
- Jogurt wymieszaj z drobno pokrojoną bazylią, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, oregano, sokiem z cytryny i solą.
- Sos wymieszaj z sałatką.
- Podawaj posypaną orzechami włoskimi.