Sałatka max przeciwzapalna

Chcesz zjeść smaczne, ale szybkie i odżywcze danie? Pieczony kalafior marynowany będzie dobrym wyborem. Jest prosty do przygotowania i niezwykle aromatyczny. Jeśli jesteś miłośniczką kalafiora, to danie dla Ciebie!

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 206.5 kcal
  • 12.1 g białka
  • 11.5 g tłuszczu
  • 11.4 g węglowodanów

Składniki na 2 porcje:

  • Szpinak – 1 garść (20 g)
  • Marchewka – 1 sztuka (45 g)
  • Tofu wędzone – ⅓ kostki (60 g)
  • Jogurt naturalny (wegański lub zwykły) – 2 łyżki (40 g)
  • Bazylia, świeża – kilka listków (5 g)
  • Czosnek – 1 ząbek (5 g)
  • Oregano, suszone – ½ łyżeczki (2 g)
  • Sok z cytryny – 1 łyżka (10 g)
  • Sól – 1 szczypta (1 g)
  • Orzechy włoskie – 1 łyżka (10 g)

Wykonanie

  1. Marchewkę zetrzyj na tarce.
  2. Tofu pokrój w kostkę.
  3. Do miski wrzuć szpinak, startą marchewkę i pokrojone tofu. 
  4. Jogurt wymieszaj z drobno pokrojoną bazylią, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, oregano, sokiem z cytryny i solą. 
  5. Sos wymieszaj z sałatką.
  6. Podawaj posypaną orzechami włoskimi.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz