Kanapki z grillowanym tofu
Jeśli lubisz grillować, to tofu grillowane to totalny hit! Kanapki z grillowanym tofu, to cudowne połączenie, które idealnie sprawdzi się na wieczorne grillowanie ze znajomymi. Poznaj pyszny przepis i rozpieść swoje kubki smakowe.
Wartość odżywcza 1 porcji
- 459,1 kcal
- 19,4 g białka
- 21,2 g tłuszczu
- 47 g węglowodanów
Składniki na 2 porcje:
Grillowane tofu:
- Tofu wędzone 1 kostka (180 g)
- Sos sojowy 1 łyżeczka (5 g)
- Syrop klonowy 1 łyżeczka (5 g)
- Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 g)
- Czosnek granulowany 1 łyżeczka (5 g)
Dodatki do 1 porcji tofu:
- Bułka pszenna 1 sztuka (80 g)
- Pesto wegańskie 1-2 łyżeczki (ok. 20 g)
- Papryka konserwowa 4 plasterki
- Sałata garść
Wykonanie
- Pokrój tofu w plastry. Wymieszaj sos sojowy, syrop klonowy, oliwę i czosnek granulowany. Powstałą marynatę wymieszaj z tofu.
- Tofu grilluj lub piecz w 180 st. przez ok. 20-25 min (w połowie delikatnie przerzucając na druga stronę).
- Bułkę przekrój (możesz też na chwilę ją zgrillować lub podgrzać na patelni). Posmaruj ja pesto, zieleninę. Dodaj grillowane tofu i paprykę konserwową.