Kanapki z grillowanym tofu

Jeśli lubisz grillować, to tofu grillowane to totalny hit! Kanapki z grillowanym tofu, to cudowne połączenie, które idealnie sprawdzi się na wieczorne grillowanie ze znajomymi. Poznaj pyszny przepis i rozpieść swoje kubki smakowe.

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 459,1 kcal
  • 19,4 g białka
  • 21,2 g tłuszczu
  • 47 g węglowodanów

Składniki na 2 porcje:

Grillowane tofu:

  • Tofu wędzone 1 kostka (180 g)
  • Sos sojowy 1 łyżeczka (5 g)
  • Syrop klonowy 1 łyżeczka (5 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 g)
  • Czosnek granulowany 1 łyżeczka (5 g)

Dodatki do 1 porcji tofu:

  • Bułka pszenna 1 sztuka (80 g)
  • Pesto wegańskie 1-2 łyżeczki (ok. 20 g)
  • Papryka konserwowa 4 plasterki
  • Sałata garść

Wykonanie

  1. Pokrój tofu w plastry. Wymieszaj sos sojowy, syrop klonowy, oliwę i czosnek granulowany. Powstałą marynatę wymieszaj z tofu.
  2. Tofu grilluj lub piecz w 180 st. przez ok. 20-25 min (w połowie delikatnie przerzucając na druga stronę).
  3. Bułkę przekrój (możesz też na chwilę ją zgrillować lub podgrzać na patelni). Posmaruj ja pesto, zieleninę. Dodaj grillowane tofu i paprykę konserwową.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz