Pieczone risotto pietruszkowe
Pieczone risotto pietruszkowe to idealny pomysł na obiad, kiedy masz więcej czasu na jego przygotowanie. Sam przepis nie jest skomplikowany, musisz jedynie troszkę dłużej poczekać, aby warzywa przypiekły się w piekarniku. Jednak gwarantuję – warto!
- Tagi: curry, lato, na wytrawnie, obiad, warzywa, wegańskie, wiosna, z piekarnika
- Czas przygotowania: 45 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 511,3 kcal
- 19,8 g białka
- 21,2 g tłuszczu
- 56,6 g węglowodanów
Składniki na 2 porcje:
- Pietruszka, korzeń 2 sztuki (220 g)
- Marchewka 1 duża sztuka (100 g)
- Oliwa z oliwek 3 łyżki (30 g)
- Czosnek granulowany 1 łyżeczka (5 g)
- Sos sojowy 2 łyżki (20 g)
- Ryż biały (suchy) ok. 7 łyżek (100 g)
- Cebula 1 sztuka (100 g)
- Tofu naturalne 1 kostka (180 g)
- Syrop klonowy 1 łyżka (10 g)
- Natka pietruszki kilka listków
Wykonanie
- Pokrój pietruszkę i marchewkę w ok. 1 cm kawałki.
- Wymiesza z oliwą (1 łyżka), czosnkiem granulowanym (połową łyżeczki), sosem sojowym (1 łyżka) i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 25 minut.
- W tym czasie ugotuj ryż, pokrój cebulę i tofu.
- Po upływie 25 minut dodaj cebulę i tofu, piecz ok. 10 minut.
- Po tym czasie dodaj ugotowany ryż, 2 łyżki oliwy, resztę czosnku granulowanego i sosu sojowego, syrop klonowy i piecz ok. 5 min.
- Podawaj z natką pietruszki.