Wegańska szakszuka z cukinią

Wegańska szakszuka z cukinią to super szybka i pożywna kolacja dla zabieganych. Kiedy wracasz po pracy/szkole do domu, nie masz siły na skomplikowane przyrządzanie posiłków – ten przepis jest idealny dla Ciebie! Wypróbuj wegańską alternatywę kultowej szakszuki i rozpieść swoje kubki smakowe.

Wartość odżywcza 1 porcji:
  • 378,2 kcal,
  • 19,1 g białka,
  • 17 g tłuszczu,
  • 33 g węgl.

Składniki na 1 porcję

  • Tofu naturalne 100 g
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 g)
  • Cebula 1/3 sztuki (30 g)
  • Cukinia 1/2 małej szt. (100 g)
  • Pomidory 2 szt. (240 g)
  • Przyprawy Czosnek granulowany, sól, papryczka ostra mielona
  • Chleb żytni razowy 2 cienkie kromki (50 g)

Wykonanie

Tofu pokrój w cienkie plasterki, posyp solą i podsmaż na patelni na łyżeczce oliwy. Podsmażaj tak długo, aż będzie miało cienką, chrupiącą skórkę. Zdejmij z patelni.

Na tej samej patelni lub drugiej, podduś na oliwie (1 łyżeczka) pokrojoną cebulę i cukinię. Po 3 minutach dodaj na patelnię pokrojone pomidory i grzej pod przykryciem kilka minut, dopraw.

Na talerz nałóż przesmażone pomidory i dodaj na górę tofu.

Zjedz z chlebem.

Zobacz film!

Protip od Ireny

Płatki drożdżowe nadają serowy smak, to super wegańska alternatywa dla serowego posmaku. Możesz zamienić na dowolny ser, jeśli go jesz.

PRZEPISY

Spróbuj też:

Dodaj komentarz