Wegańska szakszuka z cukinią
Wegańska szakszuka z cukinią to super szybka i pożywna kolacja dla zabieganych. Kiedy wracasz po pracy/szkole do domu, nie masz siły na skomplikowane przyrządzanie posiłków – ten przepis jest idealny dla Ciebie! Wypróbuj wegańską alternatywę kultowej szakszuki i rozpieść swoje kubki smakowe.
- Tagi: dla zabieganych, kolacja, na wytrawnie, szakszuka, tofu, wegańskie
- Czas przygotowania: 10 minut
Wartość odżywcza 1 porcji:
- 378,2 kcal,
- 19,1 g białka,
- 17 g tłuszczu,
- 33 g węgl.
Składniki na 1 porcję
- Tofu naturalne 100 g
- Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 g)
- Cebula 1/3 sztuki (30 g)
- Cukinia 1/2 małej szt. (100 g)
- Pomidory 2 szt. (240 g)
- Przyprawy Czosnek granulowany, sól, papryczka ostra mielona
- Chleb żytni razowy 2 cienkie kromki (50 g)
Wykonanie
Tofu pokrój w cienkie plasterki, posyp solą i podsmaż na patelni na łyżeczce oliwy. Podsmażaj tak długo, aż będzie miało cienką, chrupiącą skórkę. Zdejmij z patelni.
Na tej samej patelni lub drugiej, podduś na oliwie (1 łyżeczka) pokrojoną cebulę i cukinię. Po 3 minutach dodaj na patelnię pokrojone pomidory i grzej pod przykryciem kilka minut, dopraw.
Na talerz nałóż przesmażone pomidory i dodaj na górę tofu.
Zjedz z chlebem.
Zobacz film!
Protip od Ireny
Płatki drożdżowe nadają serowy smak, to super wegańska alternatywa dla serowego posmaku.
Możesz zamienić na dowolny ser, jeśli go jesz.