Wegańskie spring rolls
W tym przepisie przychodzę z pomysłem na proste, zdrowe i lekkie wegańskie spring rolls. Proste i zdrowe przepisy to coś, co uwielbiam, dlatego pokazuję Ci kilka pysznych możliwości na zdrowe jedzenie ❤️
- Tagi: lunch, spring rolls, wegańskie
- Czas przygotowania: 25 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 430,1 kcal
- 21,5 g białka
- 16,1 g tłuszczu
- 48,5 g węgl.
Wartość odżywcza tofu marynowanego:
- 274,9 kcal
- 15,8 g białka
- 18,7 g tłuszczu
- 14,6 g węgl.
Składniki na 5-6 sztuk:
- Papier ryżowy 5-6 arkuszy (ok. 50 g)
- Kapusta ok. 10 cm kawałek
- Papryka ½ – 1 sztuki
- Kiełki 2 łyżki (15 g)
- Marchewka 1 sztuka (50 g)
- Tofu (marynowane, wędzone) [PRZEPIS PONIŻEJ] ½ kostki (90 g)
SOS ORZECHOWY:
- Masło orzechowe 1 łyżka (20 g)
- Syrop klonowy 1 łyżeczka (5 g)
- Sos sojowy 1 łyżeczka (5 g)
- Woda kilka łyżek
- Cytryna 1 łyżka
Wykonanie
- Pokrój warzywa w cienkie paski o długości ok. 10-15 cm.
- Pokrój tofu w paski (przepis na tofu marynowane znajduje się poniżej).
- Arkusz papieru zamocz w wodzie na kilka sekund by zmiękł.
- Przełóż papier na talerz.
- Na dół papieru (ok. 3-4 cm od dolnego brzegu) nałóż po kilka pasków każdego warzywa i tofu.
- Dolną częścią papieru przykryj warzywa.
- Zawiń boki papieru (przykrywając też warzywa) i tak zawinięte warzywa roluj do końca papieru (zawija się to jak krokiety – najlepiej zobacz na filmie jak jest to zrobione – to proste, ale ciężkie do opisania).
- Przygotuj sos mieszając masło orzechowe, sos sojowy, wodę i cytrynę.
- Maczaj rollsy w sosie.
Zobacz film!
Protip Ireny
TOFU MARYNOWANE
👉🏻 OBEJRZYJ FILM: https://youtu.be/hTyw93w3JhM
Składniki:
Tofu – 1 kostka (180 g)
Składniki na marynatę:
Sos sojowy – 1,5 łyżki (15 g)
Olej – 1 łyżka (10 g)
Przyprawy: papryka (zwykła lub wędzona) – 1 łyżeczka, czosnek 1 łyżeczka
Syrop klonowy – 3 łyżeczki (15 g)
Wykonanie:
Wymieszaj składniki na marynatę, pokrój tofu w plasterki lub kostkę. Wymieszaj z marynacie i zostaw w lodówce na min. pół godziny. Zamarynowane tofu podsmaż z obu stron na patelni lub upiecz.