Wrap z szarpanym tofu

Szukasz pomysłu na szybki, roślinny posiłek pełen smaku? Ten wrap z szarpanym tofu to idealne rozwiązanie! Soczyste, aromatyczne tofu w marynacie, świeże warzywa i aksamitny sos zawinięte w delikatną tortillę – to połączenie, które zachwyca.

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 510.5 kcal
  • 24.4 g białka
  • 24.3 g tłuszczu
  • 49.4 g węglowodanów
Previous slide
Next slide

Składniki na 1 porcję:

  • Oliwa – 1 łyżeczka (5 g)
  • Tofu wędzone – ½ kostki (90 g)
  • Orzechy włoskie – ¾ łyżki (10 g)
  • Kapusta biała – 1 duży liść (60 g)
  • Ogórek – 1 sztuka (40 g)
  • Jogurt sojowy (naturalny) – 1⅓ łyżki (30 g)
  • Cytryna – 1 łyżeczka soku (5 g)
  • Czosnek (granulowany) – 1 płaska łyżeczka (4 g)
  • Pieprz czarny (mielony) – 1 szczypta (1 g)
  • Sól biała – 1 mała szczypta (½ g)
  • Koncentrat pomidorowy – 1⅓ łyżki (30 g)
  • Sos sojowy – 1 łyżka (10 g)
  • Papryka słodka (mielona, wędzona) – ½ łyżeczki (3 g)
  • Papryka chilli (mielona) – 1 szczypta (1 g)
  • Tortilla – 1 sztuka (60 g)

Wykonanie

  1. Rozgrzej oliwę na patelni. Zetrzyj tofu na tarce o dużych oczkach. 
  2. Pokrój orzechy i dodaj na patelnię razem z tofu. Podgrzewaj 5-7 minut, co jakiś czas mieszając, aż się zezłocą. 
  3. W tym czasie poszatkuj kapustę i pokrój ogórka w paseczki.
  4. Wymieszaj kapustę i ogórek z jogurtem, sokiem z cytryny, ½ płaskiej łyżeczki czosnku, pieprzem i solą.
  5. Gdy tofu i orzechy się zarumienią, dodaj na patelnię koncentrat pomidorowy, sos sojowy, paprykę wędzoną, chilli i pozostały czosnek. 
  6. Wymieszaj i podgrzewaj około 3 minuty.
  7. Na środku placka tortilli ułóż warzywa z jogurtem i zawartość patelni. Przykryj je dołem i górą placka, a następnie zwijaj tortillę od jednej strony, aż do powstania zamkniętego wrapa.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz