Wrap z szarpanym tofu
Szukasz pomysłu na szybki, roślinny posiłek pełen smaku? Ten wrap z szarpanym tofu to idealne rozwiązanie! Soczyste, aromatyczne tofu w marynacie, świeże warzywa i aksamitny sos zawinięte w delikatną tortillę – to połączenie, które zachwyca.
- Tagi: danie obiadowe, fast foody, na obiad, na szybko, na wytrawnie, szybki obiad, warzywa, wegańskie, wrap, zdrowe, zdrowe fast foody, zdrowy wrap
- Czas przygotowania: 10 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 510.5 kcal
- 24.4 g białka
- 24.3 g tłuszczu
- 49.4 g węglowodanów
Składniki na 1 porcję:
- Oliwa – 1 łyżeczka (5 g)
- Tofu wędzone – ½ kostki (90 g)
- Orzechy włoskie – ¾ łyżki (10 g)
- Kapusta biała – 1 duży liść (60 g)
- Ogórek – 1 sztuka (40 g)
- Jogurt sojowy (naturalny) – 1⅓ łyżki (30 g)
- Cytryna – 1 łyżeczka soku (5 g)
- Czosnek (granulowany) – 1 płaska łyżeczka (4 g)
- Pieprz czarny (mielony) – 1 szczypta (1 g)
- Sól biała – 1 mała szczypta (½ g)
- Koncentrat pomidorowy – 1⅓ łyżki (30 g)
- Sos sojowy – 1 łyżka (10 g)
- Papryka słodka (mielona, wędzona) – ½ łyżeczki (3 g)
- Papryka chilli (mielona) – 1 szczypta (1 g)
- Tortilla – 1 sztuka (60 g)
Wykonanie
- Rozgrzej oliwę na patelni. Zetrzyj tofu na tarce o dużych oczkach.
- Pokrój orzechy i dodaj na patelnię razem z tofu. Podgrzewaj 5-7 minut, co jakiś czas mieszając, aż się zezłocą.
- W tym czasie poszatkuj kapustę i pokrój ogórka w paseczki.
- Wymieszaj kapustę i ogórek z jogurtem, sokiem z cytryny, ½ płaskiej łyżeczki czosnku, pieprzem i solą.
- Gdy tofu i orzechy się zarumienią, dodaj na patelnię koncentrat pomidorowy, sos sojowy, paprykę wędzoną, chilli i pozostały czosnek.
- Wymieszaj i podgrzewaj około 3 minuty.
- Na środku placka tortilli ułóż warzywa z jogurtem i zawartość patelni. Przykryj je dołem i górą placka, a następnie zwijaj tortillę od jednej strony, aż do powstania zamkniętego wrapa.