Mielony sojowy

Cudowny dodatek do sałatek, kanapek, czy wrapów. Mój najlepszy przepis na mielone sojowe, który możesz wykorzystać na wiele sposobów! Dodatkowo idealnie nadaje się do mealprepowania. Przygotuj, schowaj do lunchboxa i zjedz w ciągu 3 dni w dzień, w który nie będziesz miała czasu, aby gotować!

Składniki na 1 porcję:

  • Kotlety sojowe (lub kostka albo granulat sojowy) około 15 sztuk (90 g)
  • Makaron 140 g
  • Orzechy włoskie 1½ łyżki (20 g)
  • Papryka słodka wędzona mielona 1⅖ łyżeczki (7 g)
  • Sos sojowy jasny 1½ łyżki (15 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (20 g)

Wykonanie

  1. Pokrusz kotlety sojowe na drobne kawałki (np. włóż je do woreczka i zmiażdż tłuczkiem lub cięższym garnkiem albo poszatkuj w blenderze), by powstały kawałki wielkości około ½ cm. Zalej je wrzątkiem i gotuj około 4 minuty.
  2. W osobnym garnku ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
  3. Odcedź kostkę sojową na sitku i odciśnij nadmiar wody.
  4. Orzechy włoskie pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj je z odciśniętą kostką sojową, papryką wędzoną i sosem sojowym.
  5. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmażaj na niej soję i orzechy przez około 5 minut.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz