Wiosenna kasza gryczana z tofu
Jeśli nie masz pomysłu na zdrowy, wiosenny obiad, przychodzę z super propozycją na wiosenną kaszę gryczaną z tofu, którą robi się ultra szybko, a do tego smakuje obłędnie! Koniecznie wypróbuj sezonowych warzyw, stwórz zbilansowany posiłek i zrealizuj małe SPA od środeczka! ❤️
- Tagi: kotlety sojowe, lato, mizeria, na wytrawnie, obiad, warzywa, wegańskie, wiosenny obiad
- Czas przygotowania: 15 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 548,1 kcal
- 23,9 g białka
- 23,7 g tłuszczu
- 55,1 g węglowodanów
Składniki na 1 porcję:
- Kasza gryczana (sucha) ok. 4½ łyżki (60 g)
- Cebula ⅓ sztuki (30 g)
- Tofu wędzone ½ kostki (90 g)
- Suszone pomidory 2 sztuki (30 g)
- Przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany
- Papryka czerwona¼ sztuki (30 g)
- Ogórek 1 sztuka (40 g)
- Rzodkiewki 3 sztuki (45 g)
- Sałata garść
- Szczypiorek 1 łyżka (10 g)
- Kukurydza konserwowa 2 łyżki (30 g)
Wykonanie
- Ugotuj kaszę gryczaną.
- Pokrój cebulę i tofu.
- Następnie podsmaż je z pokrojonymi suszonymi pomidorami, na oleju z pomidorków (ok. 1 łyżka) aż tofu będzie złote.
- Dodaj kaszę, przyprawy i grzej minutę.
- Wymieszaj z pokrojonymi warzywami i kukurydzą.