Ciecierzycowa sałatka

Szukasz szybkiego przepisu, który nie tylko doskonale syci, ale również dobrze smakuje? Ciecierzycowa sałatka sprawdzi się, gdy masz tylko kwadrans, a chcesz stworzyć odżywczy posiłek. Wystarczy wymieszać kilka składników i cały posiłek gotowy!

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 410,6 kcal
  • 15,3 g białka
  • 13,7 g tłuszczu
  • 46,8 g węglowodanów przyswajalnych

Składniki na 1 porcję

  • Tortilla pszenna – ½ sztuki (30 g)
  • Ciecierzyca (ugotowana) – 6 łyżek (120 g)
  • Majonez wegański- ¾ łyżki (10 g)
  • Ketchup – ¾ łyżki 10 g
  • Czosnek granulowany – ⅓ łyżeczki (2 g)
  • Pieprz czarny – 1 szczypta (1 g)
  • Sól – 1 szczypta (1 g)
  • Papryka czerwona – ½ sztuki (70 g)
  • Szczypiorek – 1 łyżka (10 g)

Wykonanie

  1. Tortille pokrój w paski i wrzuć na suchą, rozgrzaną patelnię. Podgrzewaj, aż do zarumienienia placka z obu stron.
  2. Ciecierzycę odcedź z zalewy. Następnie, rozgnieć ją niezbyt dokładnie widelcem.
  3. Dodaj do niej majonez, ketchup, czosnek granulowany, pieprz oraz sól. Całość wymieszaj.
  4. Paprykę oraz szczypiorek pokrój drobno. Wymieszaj je w miseczce z ciecierzycą.
  5. Gotową sałatkę podawaj z paskami tortilli.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz