Ciecierzycowa sałatka
Szukasz szybkiego przepisu, który nie tylko doskonale syci, ale również dobrze smakuje? Ciecierzycowa sałatka sprawdzi się, gdy masz tylko kwadrans, a chcesz stworzyć odżywczy posiłek. Wystarczy wymieszać kilka składników i cały posiłek gotowy!
Wartość odżywcza 1 porcji
- 410,6 kcal
- 15,3 g białka
- 13,7 g tłuszczu
- 46,8 g węglowodanów przyswajalnych
Składniki na 1 porcję
- Tortilla pszenna – ½ sztuki (30 g)
- Ciecierzyca (ugotowana) – 6 łyżek (120 g)
- Majonez wegański- ¾ łyżki (10 g)
- Ketchup – ¾ łyżki 10 g
- Czosnek granulowany – ⅓ łyżeczki (2 g)
- Pieprz czarny – 1 szczypta (1 g)
- Sól – 1 szczypta (1 g)
- Papryka czerwona – ½ sztuki (70 g)
- Szczypiorek – 1 łyżka (10 g)
Wykonanie
- Tortille pokrój w paski i wrzuć na suchą, rozgrzaną patelnię. Podgrzewaj, aż do zarumienienia placka z obu stron.
- Ciecierzycę odcedź z zalewy. Następnie, rozgnieć ją niezbyt dokładnie widelcem.
- Dodaj do niej majonez, ketchup, czosnek granulowany, pieprz oraz sól. Całość wymieszaj.
- Paprykę oraz szczypiorek pokrój drobno. Wymieszaj je w miseczce z ciecierzycą.
- Gotową sałatkę podawaj z paskami tortilli.