Szpinakowo-orzechowa sałatka

Szukasz inspiracji na wegańskie śniadanie na słono, które nasyci Cię na długo? Wypróbuj sałatkę szpinakowo-orzechową, czyli prawdziwą bombę witamin, białka i błonnika! Ten pomysł na zdrowe śniadanie jest prosty, szybki do przygotowania i łatwy do zabrania ze sobą na wynos. Sprawdź sama!

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 406,8 kcal
  • 12,3 g białka
  • 20,3 g tłuszczu
  • 36,5 g węglowodanów przyswajalnych

SKŁADNIKI

Składniki na 1 porcję

  • Szpinak 2 garście (30 g)
  • Papryka ⅓ sztuki (50 g)
  • Orzechy włoskie mała garstka (20 g)
  • Ciecierzyca, gotowana/z puszki 4 łyżki (80 g)
  • Syrop klonowy 1 łyżeczka (5 g)
  • Oliwa 1 łyżeczka (5 g)
  • Sok z cytryny 1 łyżeczka (5 g)
  • Chleb 1 kromka (35 g)

PRZEPIS

Wykonanie

  1. Pokrój szpinak na mniejsze części, pokrój paprykę w drobną kostkę i orzechy na drobne części.
  2. Wymieszaj z opłukaną ciecierzycą z puszki, syropem klonowym, oliwą, sokiem z cytryny.
  3. Podawaj z kromką chleba (samą lub zgrzankowaną).

FILM

Zobacz film!

PRZEPISY

Spróbuj też:

Dodaj komentarz