Szpinakowo-orzechowa sałatka
Szukasz inspiracji na wegańskie śniadanie na słono, które nasyci Cię na długo? Wypróbuj sałatkę szpinakowo-orzechową, czyli prawdziwą bombę witamin, białka i błonnika! Ten pomysł na zdrowe śniadanie jest prosty, szybki do przygotowania i łatwy do zabrania ze sobą na wynos. Sprawdź sama!
- Tagi: ciecierzyca, na wytrawnie, pieczywo, sałatka, sałatka śniadaniowa, śniadanie, szpinak, warzywa, wegańskie, wiosna
- Czas przygotowania: 5 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 406,8 kcal
- 12,3 g białka
- 20,3 g tłuszczu
- 36,5 g węglowodanów przyswajalnych
SKŁADNIKI
Składniki na 1 porcję
- Szpinak 2 garście (30 g)
- Papryka ⅓ sztuki (50 g)
- Orzechy włoskie mała garstka (20 g)
- Ciecierzyca, gotowana/z puszki 4 łyżki (80 g)
- Syrop klonowy 1 łyżeczka (5 g)
- Oliwa 1 łyżeczka (5 g)
- Sok z cytryny 1 łyżeczka (5 g)
- Chleb 1 kromka (35 g)
PRZEPIS
Wykonanie
- Pokrój szpinak na mniejsze części, pokrój paprykę w drobną kostkę i orzechy na drobne części.
- Wymieszaj z opłukaną ciecierzycą z puszki, syropem klonowym, oliwą, sokiem z cytryny.
- Podawaj z kromką chleba (samą lub zgrzankowaną).