Wegański palak tofu

Kiedy nie masz ochoty kroić warzyw, stać długo w kuchni i zastanawiać się nad pomysłem na obiad, przychodzę z super propozycją na wegański palak z tofu. Zrobisz go ultra szybko, a jaki jest wdzięczny smakiem!

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 533,5 kcal
  • 21,4 g białka
  • 24,4 g tłuszczu
  • 56,5 g węglowodanów

Składniki na 2 porcje:

  • Ryż biały (suchy) 8 łyżek (120 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)
  • Cebula ½ szt. (50 g)
  • Czosnek 1-2 ząbki (5 g)
  • Szpinak mrożony ½ opakowania (250 g)
  • Mleczko kokosowe 6½ łyżki (130 g)
  • Przecier pomidorowy 5 łyżek (75 g)
  • Tofu wędzone 1 sztuka (180 g)
  • Przyprawy: curry, kumin (kmin rzymski), pieprz, cynamon, kardamon, czosnek granulowany, garam masala (jeśli masz)**

Wykonanie

  1. Ugotuj ryż.
  2. Podduś na oliwie i wodzie pokrojoną cebulę i czosnek.
  3. Dodaj na patelnie mrożony szpinak, mleczko kokosowe, przecier pomidorowy, pokrojone tofu oraz przyprawy**.
  4. Gotuj, aż szpinak zmięknie.
  5. Podawaj z ugotowanym ryżem.

**ogólnie jeśli nie masz, którejś z przypraw to dodaj więcej curry.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz