Wegański palak tofu
Kiedy nie masz ochoty kroić warzyw, stać długo w kuchni i zastanawiać się nad pomysłem na obiad, przychodzę z super propozycją na wegański palak z tofu. Zrobisz go ultra szybko, a jaki jest wdzięczny smakiem!
- Tagi: lato, na wytrawnie, obiad, palak, ryż, tofu, warzywa, wegańskie, wiosenny obiad, wiosna
- Czas przygotowania: 20 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 533,5 kcal
- 21,4 g białka
- 24,4 g tłuszczu
- 56,5 g węglowodanów
Składniki na 2 porcje:
- Ryż biały (suchy) 8 łyżek (120 g)
- Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)
- Cebula ½ szt. (50 g)
- Czosnek 1-2 ząbki (5 g)
- Szpinak mrożony ½ opakowania (250 g)
- Mleczko kokosowe 6½ łyżki (130 g)
- Przecier pomidorowy 5 łyżek (75 g)
- Tofu wędzone 1 sztuka (180 g)
- Przyprawy: curry, kumin (kmin rzymski), pieprz, cynamon, kardamon, czosnek granulowany, garam masala (jeśli masz)**
Wykonanie
- Ugotuj ryż.
- Podduś na oliwie i wodzie pokrojoną cebulę i czosnek.
- Dodaj na patelnie mrożony szpinak, mleczko kokosowe, przecier pomidorowy, pokrojone tofu oraz przyprawy**.
- Gotuj, aż szpinak zmięknie.
- Podawaj z ugotowanym ryżem.
**ogólnie jeśli nie masz, którejś z przypraw to dodaj więcej curry.