Pierniczkowa granola orzechowa z patelni

Smaczne i otulające śniadanie, które zrobisz w kilka minut? Z tą pierniczkową granolą orzechową z patelni to bardzo proste! Pomarańcza i korzenne przyprawy łączą się w niej idealnie.

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 380.8 kcal
  • 18.8 g białka
  • 21.2 g tłuszczu
  • 18.2 g węglowodanów

Składniki na 1 porcję:

  • Orzechy (dowolne) – 1 garść (25 g)
  • Kokos (wiórki) – 1 łyżeczka (3 g)
  • Przyprawa do piernika – 1 płaska łyżeczka (5 g)
  • Syrop klonowy – 1 łyżeczka (5 g)
  • Jogurt (wegański, zwykły lub skyr) – 6 łyżek (150 g)
  • Odżywka białkowa (opcjonalnie) – 10 g
  • Pomarańcza – ½ sztuki (100 g)

Wykonanie

  1. Pokrój drobno orzechy.
  2. Wyłóż je na suchą patelnię razem z wiórkami kokosowymi i podgrzewaj około 4 minuty, aż się zarumienią (co jakiś czas mieszając).
  3. Wymieszaj jogurt z odżywką białkową (opcjonalnie). Pokrój pomarańczę.
  4. Gdy orzechy i kokos się zarumienią wyłącz grzanie, dodaj przyprawę do piernika, syrop klonowy i wymieszaj. Zostaw na około 2 minuty na patelni.
  5. Dodaj granolę do jogurtu z pomarańczą.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz