Pierniczkowa granola orzechowa z patelni
Smaczne i otulające śniadanie, które zrobisz w kilka minut? Z tą pierniczkową granolą orzechową z patelni to bardzo proste! Pomarańcza i korzenne przyprawy łączą się w niej idealnie.
- Tagi: danie wegańskie, granola, na szybko, na zimę, pierniczkowa, śniadania, śniadanie, wege
- Czas przygotowania: 7 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 380.8 kcal
- 18.8 g białka
- 21.2 g tłuszczu
- 18.2 g węglowodanów
Składniki na 1 porcję:
- Orzechy (dowolne) – 1 garść (25 g)
- Kokos (wiórki) – 1 łyżeczka (3 g)
- Przyprawa do piernika – 1 płaska łyżeczka (5 g)
- Syrop klonowy – 1 łyżeczka (5 g)
- Jogurt (wegański, zwykły lub skyr) – 6 łyżek (150 g)
- Odżywka białkowa (opcjonalnie) – 10 g
- Pomarańcza – ½ sztuki (100 g)
Wykonanie
- Pokrój drobno orzechy.
- Wyłóż je na suchą patelnię razem z wiórkami kokosowymi i podgrzewaj około 4 minuty, aż się zarumienią (co jakiś czas mieszając).
- Wymieszaj jogurt z odżywką białkową (opcjonalnie). Pokrój pomarańczę.
- Gdy orzechy i kokos się zarumienią wyłącz grzanie, dodaj przyprawę do piernika, syrop klonowy i wymieszaj. Zostaw na około 2 minuty na patelni.
- Dodaj granolę do jogurtu z pomarańczą.