Wegańska ekspresowa fasolka po bretońsku
Jeśli szukasz inspiracji na mega sycący, a przy tym bardzo łatwy przepis, to wegańska ekspresowa fasolka po bretońsku sprawdzi się idealnie! Ten klasyk zrobisz w kilka chwil, z tanich i łatwo dostępnych produktów.
- Tagi: ekspresowe, fasola, fasolka po bretońsku, na wytrawnie, obiad, szybki obiad, warzywa, wegańskie
- Czas przygotowania: 15 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 269.9 kcal
- 16.2 g białka
- 34.9 g tłuszczu
- 4.1 g węglowodanów
Składniki na 2 porcje:
- Cebula ½ sztuki (50 g)
- Czosnek 1 ząbek (5 g)
- Pieczarki 15 sztuk (300 g)
- Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)
- Liść laurowy 3 listki
- Czosnek granulowany ½ łyżeczki (3 g)
- Ziele angielskie 3 sztuki
- Passata pomidorowa (przecier) 300 g
- Fasola biała (konserwowa)1 puszka (240 g)
- Pieprz czarny mielony 1 g
- Sól biała 1 g
Wykonanie
- Pokrój lub poszatkuj w blenderze cebulę i czosnek. Pokrój pieczarki.
- Podsmaż je na oliwie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
- Zalej passatą, dodaj odsączoną z zalewy fasolę białą.
- Grzej przez mniej więcej 10 minut. Dodaj pieprz i sól.
- Jeśli wolisz bardziej płynną fasolkę, możesz dodać 0,5–1 szklankę wody.