Wegańska ekspresowa fasolka po bretońsku

Jeśli szukasz inspiracji na mega sycący, a przy tym bardzo łatwy przepis, to wegańska ekspresowa fasolka po bretońsku sprawdzi się idealnie! Ten klasyk zrobisz w kilka chwil, z tanich i łatwo dostępnych produktów.

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 269.9 kcal
  • 16.2 g białka
  • 34.9 g tłuszczu
  • 4.1 g węglowodanów

Składniki na 2 porcje:

  • Cebula ½ sztuki (50 g)
  • Czosnek 1 ząbek (5 g)
  • Pieczarki 15 sztuk (300 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)
  • Liść laurowy 3 listki  
  • Czosnek granulowany ½ łyżeczki (3 g)
  • Ziele angielskie 3 sztuki
  • Passata pomidorowa (przecier) 300 g
  • Fasola biała (konserwowa)1 puszka (240 g)
  • Pieprz czarny mielony 1 g
  • Sól biała 1 g

Wykonanie

  1. Pokrój lub poszatkuj w blenderze cebulę i czosnek. Pokrój pieczarki.
  2. Podsmaż je na oliwie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
  3. Zalej passatą, dodaj odsączoną z zalewy fasolę białą.
  4. Grzej przez mniej więcej 10 minut. Dodaj pieprz i sól.
  5. Jeśli wolisz bardziej płynną fasolkę, możesz dodać 0,5–1 szklankę wody.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz