Chrupiące młode ziemniaczki z sałatką z bobem
Danie, które smakuje jak lato na talerzu? Chrupiące młode ziemniaczki z sałatką z bobem takie właśnie są 😉 Pełne smaku, lekkie, ale przygotowane w taki sposób, by nasycić Cię na długie godziny.
- Tagi: bób, na wytrawnie, obiad, szybki obiad, warzywa, wegańskie, zdrowe, ziemniaki
- Czas przygotowania: 20 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 545.3 kcal
- 21.4 g białka
- 14.2 g tłuszczu
- 74.9 g węglowodanów
Składniki na 2 porcje:
- Ziemniaki, ugotowane około 8 sztuk (600 g)
- Olej 1½ łyżki (15 g)
- Czosnek granulowany 1 płaska łyżeczka (4 g)
- Majeranek 1 łyżeczka (5 g)
- Pieprz ½ łyżeczki (3 g)
- Bób 4 małe garście (300 g)
- Fasolka szparagowa 2 duże garści (200 g)
- Pomidor 1¾ sztuki (200 g)
- Cebula dymka 1½ sztuki (30 g)
Dressing
- Olej 1 łyżka (10 g)
- Sok z cytryny 1½ łyżki (15 g)
- Majeranek 1 łyżeczka (5 g)
- Sól 2 szczypty (2 g)
- Pieprz 2 szczypty (2 g)
Wykonanie
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni C.
- Pokrój ziemniaki na ćwiartki, dodaj olej (3 łyżeczki), sól, pieprz i majeranek. Włóż do piekarnika i piecz przez około 15 minut.
- Ugotuj bób i fasolkę szparagową w jednym garnku.
- Pokrój pomidor i cebulę dymkę.
- Przygotuj dressing: wymieszaj olej, sok z cytryny, majeranek, sól i pieprz.
- Odcedź bób i fasolkę. Obierz bób ze skórki (lub nie, jak wolisz), wymieszaj z pomidorem, dymką i dressingiem. Zjadaj z pieczonymi ziemniaczkami.