Chrupiące młode ziemniaczki z sałatką z bobem

Danie, które smakuje jak lato na talerzu? Chrupiące młode ziemniaczki z sałatką z bobem takie właśnie są 😉 Pełne smaku, lekkie, ale przygotowane w taki sposób, by nasycić Cię na długie godziny.

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 545.3 kcal
  • 21.4 g białka
  • 14.2 g tłuszczu
  • 74.9 g węglowodanów

Składniki na 2 porcje:

  • Ziemniaki, ugotowane około 8 sztuk (600 g)
  • Olej 1½ łyżki (15 g)
  • Czosnek granulowany 1 płaska łyżeczka (4 g)
  • Majeranek 1 łyżeczka (5 g)
  • Pieprz ½ łyżeczki (3 g)
  • Bób 4 małe garście (300 g)
  • Fasolka szparagowa 2 duże garści (200 g)
  • Pomidor 1¾ sztuki (200 g)
  • Cebula dymka 1½ sztuki (30 g)

Dressing

  • Olej 1 łyżka (10 g)
  • Sok z cytryny 1½ łyżki (15 g)
  • Majeranek 1 łyżeczka (5 g)
  • Sól 2 szczypty (2 g)
  • Pieprz 2 szczypty (2 g)

Wykonanie

  1. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C.
  2. Pokrój ziemniaki na ćwiartki, dodaj olej (3 łyżeczki), sól, pieprz i majeranek. Włóż do piekarnika i piecz przez około 15 minut.
  3. Ugotuj bób i fasolkę szparagową w jednym garnku.
  4. Pokrój pomidor i cebulę dymkę.
  5. Przygotuj dressing: wymieszaj olej, sok z cytryny, majeranek, sól i pieprz.
  6. Odcedź bób i fasolkę. Obierz bób ze skórki (lub nie, jak wolisz), wymieszaj z pomidorem, dymką i dressingiem. Zjadaj z pieczonymi ziemniaczkami.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz