Gyrosowy wrap z wiosennym colesławem z kalarepy
Kiedy przychodzi wiosna, coraz więcej powstaje możliwości zjedzenia świeżych i zdrowych warzyw. Poznaj przepis na gyrosowy wrap z wiosennym colesławem z kalarepy, który rozpieści Twoje kubki smakowe! Wiosenne, sezonowe i zdrowe warzywa w Twoim lunchu.
Wartość odżywcza 1 porcji
- 443,7 kcal
- 15,5 g białka
- 25,6 g tłuszczu
- 36,4 g węglowodanów
Składniki na 1 porcję:
- Tofu naturalne ⅓ kostki (60 g)
- Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)
- Gyros (przyprawa) 1 łyżeczka (3 g)
- Kalarepa ½ sztuki (80 g)
- Rzodkiewka 3 sztuki (45 g)
- Majonez 1 łyżeczka (15 g)
- Jogurt naturalny 1 łyżeczka (10 g)
- Przyprawy: sól i pieprz
- Tortilla 1 sztuka (60 g)
Wykonanie
Tofu pokrusz na ok. centymetrowe kawałki i podsmaż na oliwie z przyprawa do gyrosa. Zetrzyj lub poszatkuj w blenderze kalarepę i rzodkiewkę. Dodaj majonez, jogurt, szczyptę soli i pieprzu. Na tortilli ułóż surówkę z kalarepy i podsmażone tofu, zawiń we warpa jak na filmie.