Talerzyk hummusowy z burakiem

Proste i smaczne śniadanie? Talerzyk hummusowy z burakiem poleca się na dobre rozpoczęcie dnia. Idealnie komponuje się z wszystkimi świeżymi warzywami, a zrobisz go już w 5 minut!

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 453.5 kcal
  • 16.8 g białka
  • 26.7 g tłuszczu
  • 30.7 g węglowodanów

Składniki na 1 porcję

  • Hummus 3 łyżki
  • Zielenina (polecana rukola) 1 mała garść (15 g)
  • Burak (gotowany) 1 sztuka (100 g)
  • Ogórek kiszony 1 mała sztuka (50 g)
  • Tofu wędzone około ⅓ kostki (50 g)
  • Marchewka 1 mała sztuka (45 g)
  • Migdały (najlepiej blanszowane w płatkach) 1 łyżka (10 g)
  • Chleb 1 kromka (30 g)

Opcjonalnie

  • Ciecierzyca (ze słoiczka) 3 łyżki (60 g)

Wykonanie

  1. Na talerz wyłóż zieleninę i posmaruj go hummusem. 
  2. Buraki, ogórek i tofu pokrój w kostkę. Marchew zetrzyj na tarce.
  3. Warzywa wyłóż na talerzyk.
  4. Całość posyp migdałami i ciecierzycą, jeśli jej używasz. 
  5. Podawaj ze stostowanym chlebem.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz