Talerzyk hummusowy z burakiem
Proste i smaczne śniadanie? Talerzyk hummusowy z burakiem poleca się na dobre rozpoczęcie dnia. Idealnie komponuje się z wszystkimi świeżymi warzywami, a zrobisz go już w 5 minut!
Wartość odżywcza 1 porcji
- 453.5 kcal
- 16.8 g białka
- 26.7 g tłuszczu
- 30.7 g węglowodanów
Składniki na 1 porcję
- Hummus 3 łyżki
- Zielenina (polecana rukola) 1 mała garść (15 g)
- Burak (gotowany) 1 sztuka (100 g)
- Ogórek kiszony 1 mała sztuka (50 g)
- Tofu wędzone około ⅓ kostki (50 g)
- Marchewka 1 mała sztuka (45 g)
- Migdały (najlepiej blanszowane w płatkach) 1 łyżka (10 g)
- Chleb 1 kromka (30 g)
Opcjonalnie
Ciecierzyca (ze słoiczka) 3 łyżki (60 g)
Wykonanie
- Na talerz wyłóż zieleninę i posmaruj go hummusem.
- Buraki, ogórek i tofu pokrój w kostkę. Marchew zetrzyj na tarce.
- Warzywa wyłóż na talerzyk.
- Całość posyp migdałami i ciecierzycą, jeśli jej używasz.
- Podawaj ze stostowanym chlebem.