Orzechowy makaron na wynos w 10 min

Dziś przychodzę z przepisem na prosty i odżywczy orzechowy makaron na wynos, który zrobisz w 10 minut. Idealnie sprawdzi się zarówno na lunch jak i kolację. 

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 401.9 kcal
  • 17.9 g białka
  • 11,7 g tłuszczu
  • 52.7 g węglowodanów

Składniki na 1 porcję:

  • Makaron ryżowy – 40 g
  • Bób mrożony/groszek mrożony – 1 duża garść (100 g)
  • Cukinia – ⅓  sztuki (90 g)
  • Marchewka – 2 sztuki (90) g
  • Szczypiorek – 2 łyżki (20 g)
  • Masło orzechowe – 1 płaska łyżka (20 g)
  • Sos sojowy – 1 łyżka (10 g)
  • Sok z cytryny – 1 łyżka (10 g)
  • Czosnek granulowany – ½ łyżeczki (2 g)
  • Imbir suszony – ¼ łyżeczki (1 g)

Wykonanie

  1. Wrzuć makaron ryżowy i bób/groszek do rondelka, zalej wodą i gotuj razem około 6 minut.
  2. Zetrzyj cukinię i marchewkę na tarce, pokrój szczypiorek.
  3. Przygotuj sos: wymieszaj masło orzechowe, sok z cytryny, przyprawy, sos sojowy.
  4. Odcedź makaron, przełóż do lunchboxa razem z warzywami, polej sosem.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz