Orzechowy makaron na wynos w 10 min
Dziś przychodzę z przepisem na prosty i odżywczy orzechowy makaron na wynos, który zrobisz w 10 minut. Idealnie sprawdzi się zarówno na lunch jak i kolację.
- Tagi: danie wegańskie, do lunchboxa, kolacja, lunch, lunchbox, makaron, na szybko, na wynos, wege
- Czas przygotowania: 10 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 401.9 kcal
- 17.9 g białka
- 11,7 g tłuszczu
- 52.7 g węglowodanów
Składniki na 1 porcję:
- Makaron ryżowy – 40 g
- Bób mrożony/groszek mrożony – 1 duża garść (100 g)
- Cukinia – ⅓ sztuki (90 g)
- Marchewka – 2 sztuki (90) g
- Szczypiorek – 2 łyżki (20 g)
- Masło orzechowe – 1 płaska łyżka (20 g)
- Sos sojowy – 1 łyżka (10 g)
- Sok z cytryny – 1 łyżka (10 g)
- Czosnek granulowany – ½ łyżeczki (2 g)
- Imbir suszony – ¼ łyżeczki (1 g)
Wykonanie
- Wrzuć makaron ryżowy i bób/groszek do rondelka, zalej wodą i gotuj razem około 6 minut.
- Zetrzyj cukinię i marchewkę na tarce, pokrój szczypiorek.
- Przygotuj sos: wymieszaj masło orzechowe, sok z cytryny, przyprawy, sos sojowy.
- Odcedź makaron, przełóż do lunchboxa razem z warzywami, polej sosem.