Sycąca białkowa owsianka z cukinią
Masz ochotę na śniadanie, które dostarczy porządną porcję białka i pomoże przemycić warzywa? Sycąca białkowa owsianka z cukinią to zaskakujące, ale pyszne połączenie smaku i wartości odżywczych! Dzięki dodatkowi czekolady, kakao i owoców, smakuje jak deser — a przy tym syci na długo. Idealna opcja dla zabieganych i tych, którzy chcą jeść zdrowo bez nudy.
- Tagi: białkowe śniadanie, danie wegańskie, fasola, na szybko, owsianka, śniadania, śniadanie, truskawki, wege
- Czas przygotowania: 7 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 448.5 kcal
- 19.3 g białka
- 17.9 g tłuszczu
- 49.5 g węglowodanów
Składniki na 1 porcję:
- Cukinia – ⅓ sztuki (100 g)
- Mleko (roślinne lub zwykłe) – ¾ szklanki (180 g)
- Fasola (ugotowana lub konserwowa) – 3½ łyżki (70 g)
- Płatki owsiane – 3 łyżki (30 g)
- Erytrytol (lub inne słodzidło) – 1 łyżeczka (5 g)
- Kakao – 1 łyżeczka (5 g)
- Sól – mała szczypta (½ g)
- Orzechy – 1 łyżka (15 g)
- Czekolada gorzka – 1 kostka (6 g)
- Owoce (np. truskawki) – 1 garść (70 g)
Wykonanie
- Zetrzyj cukinię na tarce.
- Wlej mleko do rondelka, dodaj opłukaną z zalewy fasolę, zblenduj.
- Dodaj płatki, cukinie, kakao, erytrytol, sól i gotuj aż płatki zmiękną (ok 4 min).
- Dodaj pokrojone orzechy, czekoladę i owoce.