Sycąca białkowa owsianka z cukinią

Masz ochotę na śniadanie, które dostarczy porządną porcję białka i pomoże przemycić warzywa? Sycąca białkowa owsianka z cukinią to zaskakujące, ale pyszne połączenie smaku i wartości odżywczych! Dzięki dodatkowi czekolady, kakao i owoców, smakuje jak deser — a przy tym syci na długo. Idealna opcja dla zabieganych i tych, którzy chcą jeść zdrowo bez nudy.

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 448.5 kcal
  • 19.3 g białka
  • 17.9 g tłuszczu
  • 49.5 g węglowodanów

Składniki na 1 porcję:

  • Cukinia – ⅓ sztuki (100 g)
  • Mleko (roślinne lub zwykłe) – ¾ szklanki (180 g)
  • Fasola (ugotowana lub konserwowa) – 3½ łyżki (70 g)
  • Płatki owsiane – 3 łyżki (30 g)
  • Erytrytol (lub inne słodzidło) – 1 łyżeczka (5 g)
  • Kakao – 1 łyżeczka (5 g)
  • Sól – mała szczypta (½ g)
  • Orzechy – 1 łyżka (15 g)
  • Czekolada gorzka – 1 kostka (6 g)
  • Owoce (np. truskawki) – 1 garść (70 g)

Wykonanie

  1. Zetrzyj cukinię na tarce. 
  2. Wlej mleko do rondelka, dodaj opłukaną z zalewy fasolę, zblenduj. 
  3. Dodaj płatki, cukinie, kakao, erytrytol, sól i gotuj aż płatki zmiękną (ok 4 min). 
  4. Dodaj pokrojone orzechy, czekoladę i owoce.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz