Wegańskie burgery dyniowe
Przychodzę dziś do Ciebie z przepisem na super proste wegańskie burgery dyniowe, które w przyjemny sposób urozmaicą Twój jesienny jadłospis! Poznaj pyszne jesienne propozycje, super prostych i mega pysznych dań.
Wartość odżywcza 1 porcji:
- 172,1 kcal
- 5,5 g białka
- 8,8 g tłuszczu
- 13,6 g węgl.
Składniki na 3 kotlety
- Puree dyniowe* ok. 4 łyżki (90 g)
- Ciecierzyca (ugotowana lub z puszki/słoiczka) ok. 9 łyżek (185 g)
- Pomidory suszone (w oleju, odsączone) ok. 3 sztuki (40 g)
- Papryka wędzona ½ łyżeczki
- Czosnek granulowany ½ łyżeczki
- Sól Szczypta
- Oliwa do smarowania kotletów 1½ łyżki (ok. 15 g)
Wykonanie
Zblenduj wszystkie składniki, uformuj kotlety i posmaruj je oliwą. Piecz ok. 25 min w 180°C, przerzuć je delikatnie na druga stronę i piecz jeszcze 10 min. Gotowe kotlety możesz zjeść z bułką, posmarowaną ulubionym sosem i z warzywami.
* PRZEPIS NA PUREE DYNIOWE
Składniki:
Dynia, świeża – 1 sztuka
Wykonanie:
Przekrój dynię na pół i wydrąż z niej pestki. Połóż na blaszce skórką do góry i piecz w 180°C ok. 30-40 min aż będzie miękka. Po przestudzeniu wydłub miąższ z dyni i zblenduj go lub rozgnieć widelcem na purée. Część puree dyniowego możesz też zamrozić.