Wegańskie burgery dyniowe

Przychodzę dziś do Ciebie z przepisem na super proste wegańskie burgery dyniowe, które w przyjemny sposób urozmaicą Twój jesienny jadłospis! Poznaj pyszne jesienne propozycje, super prostych i mega pysznych dań.

Wartość odżywcza 1 porcji:
  • 172,1 kcal
  • 5,5 g białka
  • 8,8 g tłuszczu
  • 13,6 g węgl.

Składniki na 3 kotlety

  • Puree dyniowe* ok. 4 łyżki (90 g)
  • Ciecierzyca (ugotowana lub z puszki/słoiczka) ok. 9 łyżek (185 g)
  • Pomidory suszone (w oleju, odsączone) ok. 3 sztuki (40 g)
  • Papryka wędzona ½ łyżeczki
  • Czosnek granulowany ½ łyżeczki
  • Sól Szczypta
  • Oliwa do smarowania kotletów 1½ łyżki (ok. 15 g)

Wykonanie

Zblenduj wszystkie składniki, uformuj kotlety i posmaruj je oliwą. Piecz ok. 25 min w 180°C, przerzuć je delikatnie na druga stronę i piecz jeszcze 10 min. Gotowe kotlety możesz zjeść z bułką, posmarowaną ulubionym sosem i z warzywami.

* PRZEPIS NA PUREE DYNIOWE

Składniki:

Dynia, świeża – 1 sztuka

 

Wykonanie:

Przekrój dynię na pół i wydrąż z niej pestki. Połóż na blaszce skórką do góry i piecz w 180°C ok. 30-40 min aż będzie miękka. Po przestudzeniu wydłub miąższ z dyni i zblenduj go lub rozgnieć widelcem na purée. Część puree dyniowego możesz też zamrozić.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz