Spring rolls z orzechowym tofu

Jeśli masz nadwyżkę warzyw, z którymi nie wiesz, co zrobić – przychodzę z idealnym przepisem! Spring rollsy z orzechowym tofu to strzał w dziesiątkę, kiedy chcesz wykorzystać zalegające w Twojej lodówce warzywa oraz zjeść pożywny i przepyszny lunch.

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 325,5 kcal
  • 18,9 g białka
  • 13,6 g tłuszczu
  • 30,9 g węglowodanów

Składniki na 3 duże sztuki:

Orzechowe tofu:

  • Tofu wędzone ½ sztuki (90 g)
  • Papryka wędzona ⅓ łyżeczki
  • Czosnek granulowany ⅓ łyżeczki
  • Sos sojowy 1 łyżeczka (5 g)
  • Masło orzechowe 1 płaska łyżka (12 g)

Spring Rollsy:

  • Papier ryżowy 3 sztuki
  • Papryka ⅓ sztuki (40 g)
  • Marchewka 1 mała sztuka (45 g)
  • Ogórek ½ sztuki (30 g)
  • Szpinak/zielenina 1 garść
  • Szczypiorek kilka wąsów

Wykonanie

  1. Przygotuj orzechowe tofu: pokrusz tofu na suchej patelni, posyp przyprawami i zalej sosem sojowym. Grzej ok. 5 min, aż przeschnie. Wyłącz grzanie. Dodaj masło orzechowe i wymieszaj.
  2. Pokrój warzywa w cienkie paski.
  3. Arkusz papieru zamocz w ciepłej wodzie na kilka-kilkanaście sekund, by zmiękł.
  4. Przełóż papier na talerz.
  5. Na dół papieru (ok. 3-4 cm od dolnego brzegu) nałóż po kilka pasków każdego warzywa, tofu, szpinak i pokrojony szczypiorek.
  6. Dolną częścią papieru przykryj warzywa.
  7. Zawiń boki papieru (przykrywając też warzywa) i tak zawinięte warzywa roluj do końca papieru (zwija się to jak krokiety – najlepiej zobacz na filmie, jak jest to zrobione – to proste, ale ciężkie do opisania).

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz