Spring rolls z orzechowym tofu
Jeśli masz nadwyżkę warzyw, z którymi nie wiesz, co zrobić – przychodzę z idealnym przepisem! Spring rollsy z orzechowym tofu to strzał w dziesiątkę, kiedy chcesz wykorzystać zalegające w Twojej lodówce warzywa oraz zjeść pożywny i przepyszny lunch.
- Tagi: dla zabieganych, lunch, na wytrawnie, przekąska, spring rolls, warzywa, wegańskie
- Czas przygotowania: 20 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 325,5 kcal
- 18,9 g białka
- 13,6 g tłuszczu
- 30,9 g węglowodanów
Składniki na 3 duże sztuki:
Orzechowe tofu:
- Tofu wędzone ½ sztuki (90 g)
- Papryka wędzona ⅓ łyżeczki
- Czosnek granulowany ⅓ łyżeczki
- Sos sojowy 1 łyżeczka (5 g)
- Masło orzechowe 1 płaska łyżka (12 g)
Spring Rollsy:
- Papier ryżowy 3 sztuki
- Papryka ⅓ sztuki (40 g)
- Marchewka 1 mała sztuka (45 g)
- Ogórek ½ sztuki (30 g)
- Szpinak/zielenina 1 garść
- Szczypiorek kilka wąsów
Wykonanie
- Przygotuj orzechowe tofu: pokrusz tofu na suchej patelni, posyp przyprawami i zalej sosem sojowym. Grzej ok. 5 min, aż przeschnie. Wyłącz grzanie. Dodaj masło orzechowe i wymieszaj.
- Pokrój warzywa w cienkie paski.
- Arkusz papieru zamocz w ciepłej wodzie na kilka-kilkanaście sekund, by zmiękł.
- Przełóż papier na talerz.
- Na dół papieru (ok. 3-4 cm od dolnego brzegu) nałóż po kilka pasków każdego warzywa, tofu, szpinak i pokrojony szczypiorek.
- Dolną częścią papieru przykryj warzywa.
- Zawiń boki papieru (przykrywając też warzywa) i tak zawinięte warzywa roluj do końca papieru (zwija się to jak krokiety – najlepiej zobacz na filmie, jak jest to zrobione – to proste, ale ciężkie do opisania).