Sałatka z kaszą i fasolą

Szukasz śniadania, które nie tylko będzie proste i szybkie, ale również mega sycące i odżywcze? Sałatka z kaszą i fasolą to strzał w dziesiątkę! Połączenie białka i błonnika nasyci Cię na długo. Świetnie sprawdzi się również na wynos.

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 236.1 kcal
  • 11.3 g białka
  • 2.9 g tłuszczu
  • 34 g węglowodanów

Składniki na 1 porcję:

  • Kasza jaglana – 2½ łyżki (30 g)
  • Fasola czerwona (konserwowa) – 3½ łyżki (70 g)
  • Ogórek małosolny – 1 sztuka (60 g)
  • Pomidor – 1 duża sztuka (150 g)
  • Jogurt roślinny – 2 łyżki (50 g)
  • Sok z cytryny – 1 łyżeczka (5 g)
  • Tymianek – ½ łyżeczki (2 g),
  • Sól, pieprz – po szczypcie (1 g)

Wykonanie

  1. Ugotuj kaszę wedug instrukcji na opakowaniu.
  2. Fasolkę opłucz z zalewy i dodaj ją do kaszy.
  3. Warzywa pokrój w kostkę i dodaj do pozostałych składników sałatki.
  4. Wymieszaj jogurt z sokiem z cytryny i przyprawami.
  5. Sałatkę wymieszaj z sosem.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz