Sałatka z kaszą i fasolą
Szukasz śniadania, które nie tylko będzie proste i szybkie, ale również mega sycące i odżywcze? Sałatka z kaszą i fasolą to strzał w dziesiątkę! Połączenie białka i błonnika nasyci Cię na długo. Świetnie sprawdzi się również na wynos.
- Tagi: do pojemnika, fasola czerwona, kasza, kasza jaglana, na szybko, na wynos, na wytrwanie, sałatka, sałatka śniadaniowa, śniadanie, szybkie śniadanie, zdrowe śniadanie
- Czas przygotowania: 15 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 236.1 kcal
- 11.3 g białka
- 2.9 g tłuszczu
- 34 g węglowodanów
Składniki na 1 porcję:
- Kasza jaglana – 2½ łyżki (30 g)
- Fasola czerwona (konserwowa) – 3½ łyżki (70 g)
- Ogórek małosolny – 1 sztuka (60 g)
- Pomidor – 1 duża sztuka (150 g)
- Jogurt roślinny – 2 łyżki (50 g)
- Sok z cytryny – 1 łyżeczka (5 g)
- Tymianek – ½ łyżeczki (2 g),
- Sól, pieprz – po szczypcie (1 g)
Wykonanie
- Ugotuj kaszę wedug instrukcji na opakowaniu.
- Fasolkę opłucz z zalewy i dodaj ją do kaszy.
- Warzywa pokrój w kostkę i dodaj do pozostałych składników sałatki.
- Wymieszaj jogurt z sokiem z cytryny i przyprawami.
- Sałatkę wymieszaj z sosem.