Pieczony kalafior marynowany
Chcesz zjeść smaczne, ale szybkie i odżywcze danie? Pieczony kalafior marynowany będzie dobrym wyborem. Jest prosty do przygotowania i niezwykle aromatyczny. Jeśli jesteś miłośniczką kalafiora, to danie dla Ciebie!
- Tagi: na wytrawnie, no waste, obiad, pomidor, sałatka, szybki obiad, warzywa, wegańskie, z piekarnika, zdrowe
- Czas przygotowania: 25 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 402.5 kcal
- 22.3 g białka
- 14.8 g tłuszczu
- 43.3 g węglowodanów
Składniki na 2 porcje:
Kalafior- ⅖ sztuki (200 g)
Tofu – 1⅕ opakowania (220 g)
Olej – 1½ łyżki (15 g)
Sos sojowy – 1½ łyżki (15 g)
Sok z cytryny – 1½ łyżki (15 g)
Papryka wędzona – 1 łyżeczka (5 g)
Czosnek granulowany – 1 łyżeczka (5 g)
Ziemniaki – około 6 małych sztuk (400 g)
Ogórki – 3 sztuki (120 g)
Jogurt naturalny – (wegański) 2 łyżki (40 g)
Sól – 2 szczypty (2 g)
Wykonanie
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni C.
- Ugotuj ziemniaki.
- Połam kalafior na różyczki, a tofu pokrój w paseczki.
- Wymieszaj sos sojowy, olej, sok z cytryny, przyprawy.
- Kalafior i tofu wymieszaj z marynatą i piecz około 15-20 minut.
- W tym czasie pokrój na cienkie plastry ogórek, dodaj do niego sól oraz jogurt naturalny.
- Upieczony kalafior i tofu podawaj z ogórkami i ugotowanymi ziemniakami.