Pieczony kalafior marynowany

Chcesz zjeść smaczne, ale szybkie i odżywcze danie? Pieczony kalafior marynowany będzie dobrym wyborem. Jest prosty do przygotowania i niezwykle aromatyczny. Jeśli jesteś miłośniczką kalafiora, to danie dla Ciebie!

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 402.5 kcal
  • 22.3 g białka
  • 14.8 g tłuszczu
  • 43.3 g węglowodanów

Składniki na 2 porcje:

  • Kalafior- ⅖ sztuki (200 g)

  • Tofu – 1⅕ opakowania (220 g)

  • Olej – 1½ łyżki (15 g)

  • Sos sojowy – 1½ łyżki (15 g)

  • Sok z cytryny – 1½ łyżki (15 g)

  • Papryka wędzona – 1 łyżeczka (5 g)

  • Czosnek granulowany – 1 łyżeczka (5 g)

  • Ziemniaki – około 6 małych sztuk (400 g)

  • Ogórki – 3 sztuki (120 g)

  • Jogurt naturalny – (wegański) 2 łyżki (40 g)

  • Sól – 2 szczypty (2 g)

Wykonanie

  1. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. 
  2. Ugotuj ziemniaki. 
  3. Połam kalafior na różyczki, a tofu pokrój w paseczki. 
  4. Wymieszaj sos sojowy, olej, sok z cytryny, przyprawy. 
  5. Kalafior i tofu wymieszaj z marynatą i piecz około 15-20 minut.
  6. W tym czasie pokrój na cienkie plastry ogórek, dodaj do niego sól oraz jogurt naturalny. 
  7. Upieczony kalafior i tofu podawaj z ogórkami i ugotowanymi ziemniakami.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz