Placuszki jogurtowe
Szukasz pomysłu na smaczne śniadanie na słodko? Placuszki jogurtowe będą świetną opcją. Potrzebujesz tylko kilku składników, by je wyczarować. Eksperymentuj z dodatkami, by cieszyć się nimi bez względu na sezon.
- Tagi: jogurt, na słodko, na szybko, na wynos, owoce, placuszki, placuszki jogurtowe, schemat, śniadanie, zdrowe śniadanie
- Czas przygotowania: 12 minut
- około 400 kcal
- około 12 g białka
- około 16 g tłuszczu
- około 40 g węglowodanów
Składniki na 1 porcję:
Źródło węglowodanów:
+ mąka (np. pszenna) – 3 łyżki (30 g)
+ banan – ½ sztuki (60 g)
Źródło białka:
+ jogurt naturalny sojowy – 3 łyżki (60 g)
Źródło tłuszczu:
+ oliwa, olej – 1 łyżeczka (5 g)
+ do podania: orzechy, pestki – 1 płaska łyżka (10 g)
Owoce:
+ jagodowe (mrożone lub świeże), śliwki, winogrona, agrest – ⅔-1 szklanka (100-150 g)
lub ziarnkowe, pomarańcza, brzoskwinia, nektarynka, mandarynka, kiwi – ½-1 sztuka (75-200 g)
Warzywa:
i/lub starta marchew, cukinia – 1 garść (40 g)
Pozostałe:
+ proszek do pieczenia – ½ łyżeczki (2 g)
OPCJONALNE DODATKI
Większa odżywczość:
odżywka białkowa – 1-2 łyżki (10-20 g)
Źródło dodatkowego tłuszczu:
- kakao – 1 łyżka (10 g)
- lub wiórki kokosowe – 1 łyżka (7 g)
- lub czekolada – 1 kostka (6 g)
Smakowe:
aromat waniliowy – kilka kropli
i/lub cynamon, kardamon, chili (mielone), przyprawa do piernika – 1 szczypta (1 g)
i/lub kawa (zaparzona z 1 łyżeczki) – 1 łyżeczka (2 g)
i/lub matcha (sproszkowana) – ½ łyżeczki (2 g)
i/lub cytryna – 1 łyżka soku (10 g)
Wykonanie
Ważne info:
+ oznacza, że tego składnika musisz użyć.
i/lub oznacza, że możesz, ale nie musisz go używać.
W e-booku wszystko to będzie oczywiście prosto wyjaśnione, dostaniesz też dużą listę produktów, z których możesz wybierać i komponować posiłki 🧡
DODATKOWE RADY
Placuszki polecam Ci przygotować w większej ilości i przechować:
- w lodówce – zamknięte w szczelnym pojemniczku do 3 dni,
- w zamrażarce – zamknięte w szczelnym pojemniczku do kilku tygodni.
WYKONANIE
- Włóż banana do miski. Rozgnieć widelcem.
- Dodaj jogurt, mąkę, proszek do pieczenia i wymieszaj.
- Pokrój pozostałe owoce w bardzo drobną kostkę. Dodaj je do miski i dokładnie wymieszaj.
- Rozgrzej źródło tłuszczu na patelni.
- Zmniejsz moc palnika i nakładaj niewielką ilość ciasta na patelnię. Formuj łyżką małe, cienkie placuszki.
- Smaż z obu stron, aż placuszki się zarumienią (w środku mogą być delikatnie wilgotne).
- Gotowe placuszki udekoruj owocami i orzechami lub pestkami.
PROPONOWANE POŁĄCZENIA SMAKOWE
- mąka pszenna + jogurt naturalny sojowy + banan + truskawki + migdały + aromat waniliowy
- mąka z ciecierzycy + jogurt naturalny kokosowy + banan + kiwi + masło orzechowe
- mąka pszenna + jogurt naturalny sojowy + banan + gruszka + czekolada + aromat waniliowy
- mąka owsiana + jogurt naturalny kokosowy + cukier waniliowy + śliwki + tahini + cynamon