Placuszki jogurtowe

Szukasz pomysłu na smaczne śniadanie na słodko? Placuszki jogurtowe będą świetną opcją. Potrzebujesz tylko kilku składników, by je wyczarować. Eksperymentuj z dodatkami, by cieszyć się nimi bez względu na sezon.

Wartość odżywcza 1 porcji
  • około 400 kcal
  • około 12 g białka
  • około 16 g tłuszczu
  • około 40 g węglowodanów

Składniki na 1 porcję:

Źródło węglowodanów: 

+ mąka (np. pszenna) – 3 łyżki (30 g)
+ banan – ½ sztuki (60 g)

Źródło białka:

+ jogurt naturalny sojowy – 3 łyżki (60 g) 

Źródło tłuszczu:

+ oliwa, olej – 1 łyżeczka (5 g) 
+ do podania: orzechy, pestki – 1 płaska łyżka (10 g)

Owoce:

+ jagodowe (mrożone lub świeże), śliwki, winogrona, agrest – ⅔-1 szklanka (100-150 g)
lub ziarnkowe, pomarańcza, brzoskwinia, nektarynka, mandarynka, kiwi – ½-1 sztuka (75-200 g)

Warzywa:

i/lub starta marchew, cukinia – 1 garść (40 g)

Pozostałe:

+ proszek do pieczenia – ½ łyżeczki (2 g) 

OPCJONALNE DODATKI

Większa odżywczość:

odżywka białkowa – 1-2 łyżki (10-20 g)

Źródło dodatkowego tłuszczu:

  • kakao – 1 łyżka (10 g)
  • lub wiórki kokosowe – 1 łyżka (7 g)
  • lub czekolada – 1 kostka (6 g)

Smakowe:

aromat waniliowy – kilka kropli 
i/lub cynamon, kardamon, chili (mielone), przyprawa do piernika – 1 szczypta (1 g)
i/lub kawa (zaparzona z 1 łyżeczki) – 1 łyżeczka (2 g)
i/lub matcha (sproszkowana) – ½ łyżeczki (2 g)
i/lub cytryna – 1 łyżka soku (10 g)

Wykonanie

Ważne info: 

+ oznacza, że tego składnika musisz użyć.

i/lub oznacza, że możesz, ale nie musisz go używać. 

W e-booku wszystko to będzie oczywiście prosto wyjaśnione, dostaniesz też dużą listę produktów, z których możesz wybierać i komponować posiłki 🧡

DODATKOWE RADY 

Placuszki polecam Ci przygotować w większej ilości i przechować:

  1. w lodówce – zamknięte w szczelnym pojemniczku do 3 dni,
  2. w zamrażarce – zamknięte w szczelnym pojemniczku do kilku tygodni.

WYKONANIE

  1. Włóż banana do miski. Rozgnieć widelcem.
  2. Dodaj jogurt, mąkę, proszek do pieczenia i wymieszaj. 
  3. Pokrój pozostałe owoce w bardzo drobną kostkę. Dodaj je do miski i dokładnie wymieszaj. 
  4. Rozgrzej źródło tłuszczu na patelni.
  5. Zmniejsz moc palnika i nakładaj niewielką ilość ciasta na patelnię. Formuj łyżką małe, cienkie placuszki. 
  6. Smaż z obu stron, aż placuszki się zarumienią (w środku mogą być delikatnie wilgotne). 
  7. Gotowe placuszki udekoruj owocami i orzechami lub pestkami.

PROPONOWANE POŁĄCZENIA SMAKOWE

  • mąka pszenna + jogurt naturalny sojowy + banan + truskawki + migdały + aromat waniliowy 
  • mąka z ciecierzycy + jogurt naturalny kokosowy + banan + kiwi + masło orzechowe 
  • mąka pszenna + jogurt naturalny sojowy + banan + gruszka + czekolada + aromat waniliowy 
  • mąka owsiana + jogurt naturalny kokosowy + cukier waniliowy + śliwki + tahini + cynamon

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz