Pieczarkowa soczewica z makaronem

Pieczarkowa soczewica z makaronem to fantastyczny przepis na zdrowy lunch, który zrobisz w zaledwie 15 minut, a sprawi, że zjesz zdrowy, zbilansowany i pyszny lunch! Zbilansowany lunch, w wegańskiej wersji, którego inspiracją były najlepsze na świecie pierogi z soczewicą i pieczarkami!

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 396,8 kcal
  • 18 g białka
  • 11,8 g tłuszczu
  • 44,7 g węglowodanów

Składniki na 1 porcję:

  • Makaron (suchy) 40 g
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 g)
  • Cebula ¼ sztuki (25 g)
  • Pieczarki ok. 7 sztuk (150 g)
  • Soczewica (ugotowana lub z puszki4 łyżki (80 g)
  • Przyprawy: pieprz, sól, czosnek granulowany
  • Pomidor 1 sztuka
  • Zielenina (np. rukola) garść

Wykonanie

Ugotuj makaron. Na oliwie podsmaż pokrojoną cebulę i pieczarki aż się zarumienią. Rozgnieć ugotowaną soczewicę widelcem (nie mus być dokładnie). Dodaj ją do cebuli i pieczarek. Dodaj przyprawy i grzej ok. 2 minuty. Wymieszaj z makaronem, pokrojonym pomidorem i zieleniną.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz