Pieczarkowa soczewica z makaronem
Pieczarkowa soczewica z makaronem to fantastyczny przepis na zdrowy lunch, który zrobisz w zaledwie 15 minut, a sprawi, że zjesz zdrowy, zbilansowany i pyszny lunch! Zbilansowany lunch, w wegańskiej wersji, którego inspiracją były najlepsze na świecie pierogi z soczewicą i pieczarkami!
Wartość odżywcza 1 porcji
- 396,8 kcal
- 18 g białka
- 11,8 g tłuszczu
- 44,7 g węglowodanów
Składniki na 1 porcję:
- Makaron (suchy) 40 g
- Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 g)
- Cebula ¼ sztuki (25 g)
- Pieczarki ok. 7 sztuk (150 g)
- Soczewica (ugotowana lub z puszki4 łyżki (80 g)
- Przyprawy: pieprz, sól, czosnek granulowany
- Pomidor 1 sztuka
- Zielenina (np. rukola) garść
Wykonanie
Ugotuj makaron. Na oliwie podsmaż pokrojoną cebulę i pieczarki aż się zarumienią. Rozgnieć ugotowaną soczewicę widelcem (nie mus być dokładnie). Dodaj ją do cebuli i pieczarek. Dodaj przyprawy i grzej ok. 2 minuty. Wymieszaj z makaronem, pokrojonym pomidorem i zieleniną.