Pieczone ziemniaczki z tofu
Szukasz sposobu, by zjeść odżywcze danie, ale nie chcesz spędzać w kuchni dużo czasu? Te pieczone ziemniaczki z tofu będą w takim razie super opcją 🙂
- Tagi: danie obiadowe, na obiad, na szybko, na wytrawnie, szybki obiad, tofu, warzywa, wegańskie, z tofu, zdrowe, ziemniaki
- Czas przygotowania: 15 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
547.1 kcal
27.6 g białka
24.3 g tłuszczu
49.5 g węglowodanów
Składniki na 1 porcję:
- Ziemniaki – 2 mniejsze szt (ok. 220 g)
- Oliwa – 2 łyżeczki (10 g)
- Majeranek suszony – ½ łyżeczki (2 g)
- Tofu wędzone lub naturalne – ¾ kostki (120 g)
- Sos sojowy – 1 łyżka (10 g)
- Papryka wedzona, mielona – ½ łyżeczki (2 g)
- Sok z cytryny – 1 łyżeczka (5 g)
- Czosnek granulowany – ½ łyżeczki (2 g)
Sałatka
- Pomidor – 1 ½ szt (180 g)
- Szpinak – 2 mniejsze garście (50 g)
- Jogurt naturalny – 2 łyżki (50 g)
- Sól – 1 szczypta (1 g)
- Pieprz – 1 szczypta (1 g)
- Czosnek granulowany – ½ łyżeczki (2 g)
- Sezam – 1 łyżeczka (5 g)
Wykonanie
- Nagrzej piekarnik lub airfryer do 180 st.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę około 1 cm.
- Wymieszaj je z 1 łyżeczką oliwy, majerankiem i szczyptą soli.
- Włóż do pieczenia (na blaszce w piekarniku lub airfryer’ze) na około 3 minuty.
- W tym czasie pokrój tofu w kostę lub paseczki, wymieszaj z sosem sojowym, 1 łyżeczką oliwy, sokiem z cytryny, papryką wędzoną, czosnkiem i dorzuć do pieczenia (na te samą blaszkę lub do airfryera) – piecz razem jeszcze około 10 min w airfryerze lub 20 min w piekarniku (w połowie czasu pomieszaj).
- W tym czasie przygotuj sałatkę. Wymieszaj, pokrojone w kostkę pomidory z zieleniną, jogurtem, przyprawami i sezamem.
- Podawaj gotowe ziemniaczki z tofu razem z sałatką.