Pieczone ziemniaczki z tofu

Szukasz sposobu, by zjeść odżywcze danie, ale nie chcesz spędzać w kuchni dużo czasu? Te pieczone ziemniaczki z tofu będą w takim razie super opcją 🙂

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 547.1 kcal

  • 27.6 g białka

  • 24.3 g tłuszczu

  • 49.5 g węglowodanów

Składniki na 1 porcję:

  • Ziemniaki – 2 mniejsze szt (ok. 220 g)
  • Oliwa – 2 łyżeczki (10 g)
  • Majeranek suszony – ½ łyżeczki (2 g)
  • Tofu wędzone lub naturalne – ¾ kostki (120 g)
  • Sos sojowy – 1 łyżka (10 g)
  • Papryka wedzona, mielona – ½ łyżeczki (2 g)
  • Sok z cytryny – 1 łyżeczka (5 g)
  • Czosnek granulowany – ½ łyżeczki (2 g)

Sałatka

  • Pomidor – 1 ½ szt (180 g)
  • Szpinak – 2 mniejsze garście (50 g)
  • Jogurt naturalny – 2 łyżki (50 g)
  • Sól – 1 szczypta (1 g)
  • Pieprz – 1 szczypta (1 g)
  • Czosnek granulowany – ½ łyżeczki (2 g)
  • Sezam – 1 łyżeczka (5 g)

Wykonanie

  1. Nagrzej piekarnik lub airfryer do 180 st. 
  2. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę około 1 cm. 
  3. Wymieszaj je z 1 łyżeczką oliwy, majerankiem i szczyptą soli. 
  4. Włóż do pieczenia (na blaszce w piekarniku lub airfryer’ze) na około 3 minuty. 
  5. W tym czasie pokrój tofu w kostę lub paseczki, wymieszaj z sosem sojowym, 1 łyżeczką oliwy, sokiem z cytryny, papryką wędzoną, czosnkiem i dorzuć do pieczenia (na te samą blaszkę lub do airfryera) – piecz razem jeszcze około 10 min w airfryerze lub 20 min w piekarniku (w połowie czasu pomieszaj).
  6. W tym czasie przygotuj sałatkę. Wymieszaj, pokrojone w kostkę pomidory z zieleniną, jogurtem, przyprawami i sezamem. 
  7. Podawaj gotowe ziemniaczki z tofu razem z sałatką.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz