Pieczona cynamonowo-orzechowa ciecierzyca
Jeśli szukasz pomysłu na super przekąskę, którą wykorzystasz na wiele sposobów – poznaj przepis na pieczoną cynamonowo-orzechową ciecierzycę, którą śmiało możesz wykorzystać jako wegańską przekąskę do pochrupania, jako dodatek do sałatki, kanapki czy wrapa.
- Tagi: ciecierzyca, mealprep, na wytrawnie, przekąska, warzywa, wegańskie
- Czas przygotowania: 25 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 146,9 kcal
- 5,8 g białka
- 6,6 g tłuszczu
- 13 g węglowodanów
Składniki na 1 porcje
- Masło orzechowe 1½ pełnej łyżki (30 g)
- Syrop klonowy 1½ łyżki (15 g)
- Cynamon 1 łyżeczka (5 g)
- Ciecierzyca (ugotowana lub z puszki/słoiczka) ok. 8 łyżek (150 g)
Wykonanie
Masło orzechowe wymieszaj z syropem klonowym i cynamonem. Sos orzechowy wymieszaj z opłukaną z zalewy ciecierzycą. Wyłóż na blaszkę i piecz ok. 20-25 minut w 180 stopniach.