Pieczona cynamonowo-orzechowa ciecierzyca

Jeśli szukasz pomysłu na super przekąskę, którą wykorzystasz na wiele sposobów – poznaj przepis na pieczoną cynamonowo-orzechową ciecierzycę, którą śmiało możesz wykorzystać jako wegańską przekąskę do pochrupania, jako dodatek do sałatki, kanapki czy wrapa.

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 146,9 kcal
  • 5,8 g białka
  • 6,6 g tłuszczu
  • 13 g węglowodanów

Składniki na 1 porcje

  • Masło orzechowe 1½ pełnej łyżki (30 g)
  • Syrop klonowy 1½ łyżki (15 g)
  • Cynamon 1 łyżeczka (5 g)
  • Ciecierzyca (ugotowana lub z puszki/słoiczka) ok. 8 łyżek (150 g)

Wykonanie

Masło orzechowe wymieszaj z syropem klonowym i cynamonem. Sos orzechowy wymieszaj z opłukaną z zalewy ciecierzycą. Wyłóż na blaszkę i piecz ok. 20-25 minut w 180 stopniach.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz