Pasta z pieczonego czosnku i fasoli
Pasta z pieczonego czosnku i fasoli, którą możesz wykorzystać na milion sposobów! Dodaj do kanapki, posmaruj wrapa, lub wykorzystaj jako dodatek do śniadania, lunchu czy kolacji. Jeśli zrobisz tę pastę, koniecznie podziel się nią ze mną w komentarzu, w jaki sposób ją wykorzystałaś! Zdjęciem dania również nie pogardzę! 🙂
Wartość odżywcza 1 porcji
- 216,3 kcal
- 7,9 g białka
- 7,2 g tłuszczu
- 26,2 g węglowodanów
SKŁADNIKI
Składniki na 3 porcję
- Czosnek 4 główki (180 g)
- Oliwa z oliwek 2 łyżki (20 g)
- Fasola biała (ugotowana lub z puszki) 8 łyżek (160 g)
- Sok z cytryny 1 łyżka
- Przyprawy: sól, majeranek, pieprz
PRZEPIS
Wykonanie
Odkrój górną część z główek czosnku. Polej je łyżką oliwy, posyp solą i piecz ok. 30 minut w 180 st. Gdy ostygną wyciśnij ząbki czosnku z główki. Zblenduj z opłukana fasolą z puszki, oliwą (1 łyżka), sokiem z cytryny, pieprzem i solą.