Zupa tortillowa (aztecka)
Dla każdej fanki zup! Zupa tortillowa (aztecka), to taka, którą koniecznie musisz spróbować! Pyszne smaki, meksykański vibe, to totalnie coś, co musi zagościć na Twoim talerzu.
Wartość odżywcza 1 porcji
- 305,2 kcal
- 12 g białka
- 19,1 g tłuszczu
- 22,3 g węglowodanów
Składniki na 3 porcje:
- Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 g)
- Cebula 1 sztuka (100 g)
- Czosnek 2 ząbki (10 g)
- Marchewka 2 sztuki (90 g)
- Woda/bulion ok. 1 litr
- Pomidory w puszce 1 puszka (400 g)
- Przyprawy: sól, chilli
- Tortilla 1 sztuka (60 g)
- Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 g)
- Awokado 1 sztuka (140 g)
- Tofu naturalne 1 sztuka (180 g)
- Kolendra (lub natka pietruszki) kilka listków
Wykonanie
Na łyżce oliwy podsmaż pokrojoną cebulę, czosnek i drobno pokrojoną (lub poszatkowaną w blenderze) marchewkę. Po ok. 3-5 minutach zalej warzywa bulionem i dodaj pokrojone pomidory z puszki. Gotuj aż marchewka zmięknie. Dodaj sól, chilli i zblenduj zupę na krem. W czasie gotowania pokrój tortille w nieduże paseczki i podsmaż na drugiej łyżce oliwy. Pokrój awokado i tofu w kostkę. Gotową zupę podawaj z tortillą, awokado, tofu i dużą ilością kolendry.