Pomidorowa zapiekanka wegańska z kaszą
Inflacja rośnie w zatrważającym tempie, dlatego przychodzę do Ciebie z idealnym przepisem na tani i zdrowy obiad! Pomidorowa zapiekanka wegańska z kaszą, to idealny przepis, który sprawi, że zjesz mega smaczny, sycący i niedrogi obiad!
- Tagi: beszamel, jesień, na wytrawnie, tanie, warzywa, wegańskie, zapiekanka, zdrowe
- Czas przygotowania: 40 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 569,1 kcal
- 22,9 g białka
- 15,9 g tłuszczu
- 73 g węglowodanów
Składniki na 3 porcje:
- Kasza gryczana (sucha) 13 łyżek (180 g)
- Szpinak 3 garście (75 g)
Sos pomidorowy:
- Olej rzepakowy 1½ łyżki (15 g)
- Cebula 1 sztuka (100 g)
- Czosnek 3 ząbki (15 g)
- Marchew 1 duża sztuka (100 g)
- Passata pomidorowa 600 g
- Soczewica (z puszki lub ugotowana) 1 puszka/12 łyżek (240 g)
- Przyprawy: oregano, sól, pieprz – po 3 szczypty
Beszamel:
- Olej rzepakowy 2 łyżki (20 g)
- Mąka pszenna 2 łyżki (24 g)
- Mleko roślinne 1 szklanka (240 g)
- Przyprawy: pieprz, gałka muszkatołowa, sól wg uznania
- Płatki drożdżowe (opcjonalnie dla serowego smaku) 4 łyżki (40 g)
Wykonanie
- Ugotuj kaszę gryczaną.
- Na 1½ łyżki oleju podsmaż pokrojoną cebulę, czosnek i drobno pokrojoną marchew. Po ok. 5 minutach dodaj passatę, soczewice (ugotowaną lub z puszki) i gotuj ok. 10-15 minut.
- Pod koniec gotowania dodaj przyprawy.
- Przygotuj beszamel: do rondelka wlej olej (2 łyżki), dodaj do niego mąkę, wymieszaj szybko i zalej mlekiem. Dodaj przyprawy, mieszaj i gotuj kilka minut, aż zgęstnieje.
- Do naczynia żaroodpornego nałóż ugotowaną kaszę gryczaną, na to dodaj świeży szpinak, sos pomidorowy i górę posmaruj beszamelem.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st., przez ok. 10-15 minut.