Pomidorowa zapiekanka wegańska z kaszą

Inflacja rośnie w zatrważającym tempie, dlatego przychodzę do Ciebie z idealnym przepisem na tani i zdrowy obiad! Pomidorowa zapiekanka wegańska z kaszą, to idealny przepis, który sprawi, że zjesz mega smaczny, sycący i niedrogi obiad!

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 569,1 kcal
  • 22,9 g białka
  • 15,9 g tłuszczu
  • 73 g węglowodanów

Składniki na 3 porcje:

  • Kasza gryczana (sucha) 13 łyżek (180 g)
  • Szpinak 3 garście (75 g)

Sos pomidorowy:

  • Olej rzepakowy 1½ łyżki (15 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek 3 ząbki (15 g)
  • Marchew 1 duża sztuka (100 g)
  • Passata pomidorowa 600 g
  • Soczewica (z puszki lub ugotowana) 1 puszka/12 łyżek (240 g)
  • Przyprawy: oregano, sól, pieprz – po 3 szczypty

Beszamel:

  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 g)
  • Mąka pszenna 2 łyżki (24 g)
  • Mleko roślinne 1 szklanka (240 g)
  • Przyprawy: pieprz, gałka muszkatołowa, sól wg uznania
  • Płatki drożdżowe (opcjonalnie dla serowego smaku) 4 łyżki (40 g)

Wykonanie

  1. Ugotuj kaszę gryczaną.
  2. Na 1½ łyżki oleju podsmaż pokrojoną cebulę, czosnek i drobno pokrojoną marchew. Po ok. 5 minutach dodaj passatę, soczewice (ugotowaną lub z puszki) i gotuj ok. 10-15 minut.
  3. Pod koniec gotowania dodaj przyprawy.
  4. Przygotuj beszamel: do rondelka wlej olej (2 łyżki), dodaj do niego mąkę, wymieszaj szybko i zalej mlekiem. Dodaj przyprawy, mieszaj i gotuj kilka minut, aż zgęstnieje.
  5. Do naczynia żaroodpornego nałóż ugotowaną kaszę gryczaną, na to dodaj świeży szpinak, sos pomidorowy i górę posmaruj beszamelem.
  6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st., przez ok. 10-15 minut.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz