Pasta groszkowo-orzechowa
Idealna pasta wegańska do chleba? Istnieje i czeka na Ciebie w tym artykule 😉 Wypróbuj wiosenną, lekką i pyszną pastę z groszku i masła orzechowego. Świetnie smakuje na kanapkach czy w tortilli jako lekkie śniadanie do pracy czy szkoły. Wypróbuj tę warzywną pastę i daj mi znać, jak smakowała!
- Tagi: groszek, masło orzechowe, na wytrawnie, pasta, śniadanie, wegańskie
- Czas przygotowania: 7 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 358 kcal
- 16,1 g białka
- 9,4 g tłuszczu
- 46,8 g węglowodanów przyswajalnych
SKŁADNIKI
Składniki na 1 porcję
- Zielony groszek mrożony 4 łyżki (80 g)
- Masło orzechowe 1 łyżeczka (15 g)
- Sok z cytryny 1 łyżka (10 g)
- Czosnek granulowany ½ łyżeczki
- Sól szczypta
- Bułka kajzerka 1 sztuka
- Zielenina 1 garść (15 g)
- Ogórek kilka plastrów (50 g)
- Rzodkiewka 2 sztuki (30 g)
PRZEPIS
Wykonanie
- Mrożony groszek zalej ciepłą woda i podgrzej do rozmrożenia w mikrofali lub na kuchence w rondelku.
- Odcedź z wody i zblenduj lub rozgnieć widelcem z masłem orzechowym, solą, czosnkiem granulowanym i sokiem z cytryny
- Posmaruj bułkę, dodaj warzywa.