Leczo z piekarnika
Kochasz proste i naprawdę szybkie dania? Wypróbuj leczo z piekarnika – to nieco odświeżony klasyk, który przygotujesz w maksymalnie 25 minut. Całość jest pełna warzyw, a przy tym naprawdę sycąca.
- Tagi: ciecierzyca, kolacja, na kolację, na wytrawnie, szybka kolacja, warzywa, wegańskie, z piekarnika, zdrowe
- Czas przygotowania: 25 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 313.8 kcal
- 15.1 g białka
- 4.7 g tłuszczu
- 44.7 g węglowodanów
Składniki na 1 porcję:
- Pieczarki 3 sztuki (60 g)
- Cukinia ½ sztuki (150 g)
- Papryka ½ sztuki (70 g)
- Pomidory puszki ½ puszki (200 g)
- Ciecierzyca (konserwowa) 4 łyżki (80 g)
- Czosnek granulowany 1 łyżeczka (5 g)
- Papryka wędzona 1 łyżeczka (5 g)
- Sól biała 1 szczypta
- Pieprz czarny 1 szczypta
- Chleb żytni 1 kromka (35 g)
Wykonanie
- Włącz piekarnik na 200 stopni C.
- Pokrój cukinie, pieczarki i paprykę w kostkę.
- Przesyp warzywa do naczynia żaroodpornego, dodaj resztę składników (oprócz chleba) – wymieszaj.
- Włóż do piekarnika na 20 minut.
- Podawaj z chlebem.