Oliwkowe pesto z bakłażanem i malinami

Zobacz przepis na cudowne oliwkowe pesto z bakłażanem i malinami, które zrobisz w 15 minut! Szybkie danie, kiedy nie masz czasu, ani ochoty stać przy garach i gotować. 🙂 Zbilansowanie, zdrowo i smacznie, czego chcieć więcej? 😍

 

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 504.8 kcal
  • 15.7 g białka
  • 20.2 g tłuszczu
  • 55.9 g węglowodanów

Składniki na 2 porcje:

  • Makaron pełnoziarnisty 120 g
  • Bakłażan ½ sztuki (100 g)
  • Sól biała 1 szczypta
  • Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)
  • Bazylia, świeża 30 listków (30 g)
  • Czosnek 1 ząbek (5 g)
  • Oliwki zielone, marynowane 3 łyżki (50 g)
  • Oliwa z oliwek 2½ łyżki (25 g)
  • Fasola biała (konserwowa) 8 łyżek (160 g)
  • Maliny (świeże lub mrożone) ¾ garści (40 g)

Wykonanie

Ugotuj makaron.

Przygotuj duszonego bakłażana:
Pokrój go na cienkie plastry i posól. Następnie podduś go (grzejąc z jednej i drugiej strony) na oliwie i kilku łyżkach wody, aż zmięknie (w razie potrzeby dolewając wody).

Przygotuj pesto:
Zblenduj bazylię, czosnek, oliwki, oliwę i ok. 100 g opłukanej z zalewy białej fasoli. Gotowe pesto wymieszaj z makaronem, pozostałą fasolą (ok. 60 g) i podduszonym bakłażanem. Na górę dodaj maliny.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz