Oliwkowe pesto z bakłażanem i malinami
Zobacz przepis na cudowne oliwkowe pesto z bakłażanem i malinami, które zrobisz w 15 minut! Szybkie danie, kiedy nie masz czasu, ani ochoty stać przy garach i gotować. 🙂 Zbilansowanie, zdrowo i smacznie, czego chcieć więcej? 😍
Wartość odżywcza 1 porcji
- 504.8 kcal
- 15.7 g białka
- 20.2 g tłuszczu
- 55.9 g węglowodanów
Składniki na 2 porcje:
- Makaron pełnoziarnisty 120 g
- Bakłażan ½ sztuki (100 g)
- Sól biała 1 szczypta
- Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)
- Bazylia, świeża 30 listków (30 g)
- Czosnek 1 ząbek (5 g)
- Oliwki zielone, marynowane 3 łyżki (50 g)
- Oliwa z oliwek 2½ łyżki (25 g)
- Fasola biała (konserwowa) 8 łyżek (160 g)
- Maliny (świeże lub mrożone) ¾ garści (40 g)
Wykonanie
Ugotuj makaron.
Przygotuj duszonego bakłażana:
Pokrój go na cienkie plastry i posól. Następnie podduś go (grzejąc z jednej i drugiej strony) na oliwie i kilku łyżkach wody, aż zmięknie (w razie potrzeby dolewając wody).
Przygotuj pesto:
Zblenduj bazylię, czosnek, oliwki, oliwę i ok. 100 g opłukanej z zalewy białej fasoli. Gotowe pesto wymieszaj z makaronem, pozostałą fasolą (ok. 60 g) i podduszonym bakłażanem. Na górę dodaj maliny.