Pancake z soczewicy cynamonowe
Szukasz pomysłu na śniadanie na słodko? Przepis na pancake z soczewicy cynamonowe będą super rozwiązaniem – są nie tylko smaczne, ale również bardzo pożywne. I dostarczają sporo białka! Super sprawdzają się z masłem orzechowym i owocami.
- Tagi: białkowe, ekspresowe, lunchbox, na słodko, na wynos
- Czas przygotowania: 15 min (+ 6h namaczania)
Wartość odżywcza 1 porcji
- 481.3 kcal
- 20.1 g białka
- 13.2 g tłuszczu
- 65.4 g węglowodanów
Składniki na 1 porcję
- Soczewica czerwona około 5 łyżek (60 g) (zalać i odcedzić) + 60 g wody
- Oliwa z oliwek ½ łyżeczki (3 g)
- Banan 1 sztuka (120 g)
- Cynamon ½ łyżeczki (3 g)
- Masło orzechowe 1 łyżeczka (15 g)
- Jabłko ½ sztuki (75 g)
Wykonanie
Ciecierzycę zalej letnią wodą (przynajmniej dwukrotną ilością) i zostaw na blacie na minimum 6 h (najlepiej wcześniej wieczorem zostawić na noc).
- Po tym czasie odlej wodę i dodaj 45-50 g (4-5 łyżki) nowej wody, dodaj banan, cynamon oraz oliwę i zblenduj
- Rozgrzej patelnie na mocnym ogniu, gdy będzie ciepła zmniejsz ogień i na średniej mocy smaż małe cienkie placuszki, delikatnie przerzucając je szpatułką (najlepiej wygiętą), gdy zacznie pojawiać się dużo bąbelków na pancakach.
- Podawaj z ulubionymi owocami, orzechami lub masłem orzechowym.