Pancake z soczewicy cynamonowe

Szukasz pomysłu na śniadanie na słodko? Przepis na pancake z soczewicy cynamonowe będą super rozwiązaniem – są nie tylko smaczne, ale również bardzo pożywne. I dostarczają sporo białka! Super sprawdzają się z masłem orzechowym i owocami.

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 481.3 kcal
  • 20.1 g białka
  • 13.2 g tłuszczu
  • 65.4 g węglowodanów

Składniki na 1 porcję

  • Soczewica czerwona około 5 łyżek (60 g) (zalać i odcedzić) + 60 g wody
  • Oliwa z oliwek ½ łyżeczki (3 g)
  • Banan 1 sztuka (120 g)
  • Cynamon ½ łyżeczki (3 g)
  • Masło orzechowe 1 łyżeczka (15 g)
  • Jabłko ½ sztuki (75 g)

Wykonanie

  1. Ciecierzycę zalej letnią wodą (przynajmniej dwukrotną ilością) i zostaw na blacie na minimum 6 h (najlepiej wcześniej wieczorem zostawić na noc).

  2. Po tym czasie odlej wodę i dodaj 45-50 g (4-5 łyżki) nowej wody, dodaj banan, cynamon oraz oliwę i zblenduj
  3. Rozgrzej patelnie na mocnym ogniu, gdy będzie ciepła zmniejsz ogień i na średniej mocy smaż małe cienkie placuszki, delikatnie przerzucając je szpatułką (najlepiej wygiętą), gdy zacznie pojawiać się dużo bąbelków na pancakach.
  4. Podawaj z ulubionymi owocami, orzechami lub masłem orzechowym.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz