Pieczone curry z blaszki
Jeśli nie zależy Ci na szybkim przygotowaniu obiadu, ale lubisz proste i smaczne połączenia – koniecznie spróbuj pieczone curry z blaszki! To danie, które nie wymaga od Ciebie wysokich umiejętności kulinarnych, ale bardzo oddaje smakiem! Spróbuj koniecznie!
- Tagi: obiad, warzywa, wegańskie, wiosna, z piekarnika
- Czas przygotowania: 45 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 524 kcal
- 13,2 g białka
- 18,8 g tłuszczu
- 66,8 g węglowodanów
Składniki na 2 porcje:
- Marchewka 2 duże sztuki (200 g)
- Burak 1 duża sztuka (150 g)
- Oliwa z oliwek 3 łyżki (30 g)
- Curry (przyprawa) 1½ łyżeczki (7 g)
- Ryż biały (suchy) ok. 7 łyżek (100 g)
- Cebula 1 sztuka (100 g)
- Ciecierzyca (ugotowana lub z puszki/słoiczka) 9 łyżek (180 g)
Wykonanie
- Pokrój marchewkę i buraka w ok. 1 cm kostkę.
- Wymieszaj z oliwą (1 łyżka) i połową przyprawy curry.
- Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 20-25 minut.
- W tym czasie ugotuj ryż i pokrój cebulę.
- Po upływie 20-25 minut dorzuć do warzyw cebulę i piecz ok. 10 minut.
- Po tym czasie dodaj ugotowany ryż, resztę curry, opłukana ciecierzyce z puszki i 2 łyżki oliwy.
- Piecz ok. 5 minut.