Pieczone curry z blaszki

Jeśli nie zależy Ci na szybkim przygotowaniu obiadu, ale lubisz proste i smaczne połączenia – koniecznie spróbuj pieczone curry z blaszki! To danie, które nie wymaga od Ciebie wysokich umiejętności kulinarnych, ale bardzo oddaje smakiem! Spróbuj koniecznie!

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 524 kcal
  • 13,2 g białka
  • 18,8 g tłuszczu
  • 66,8 g węglowodanów

Składniki na 2 porcje:

  • Marchewka 2 duże sztuki (200 g)
  • Burak 1 duża sztuka (150 g)
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki (30 g)
  • Curry (przyprawa) 1½ łyżeczki (7 g)
  • Ryż biały (suchy) ok. 7 łyżek (100 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Ciecierzyca (ugotowana lub z puszki/słoiczka) 9 łyżek (180 g)

Wykonanie

  1. Pokrój marchewkę i buraka w ok. 1 cm kostkę.
  2. Wymieszaj z oliwą (1 łyżka) i połową przyprawy curry.
  3. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 20-25 minut.
  4. W tym czasie ugotuj ryż i pokrój cebulę.
  5. Po upływie 20-25 minut dorzuć do warzyw cebulę i piecz ok. 10 minut.
  6. Po tym czasie dodaj ugotowany ryż, resztę curry, opłukana ciecierzyce z puszki i 2 łyżki oliwy.
  7. Piecz ok. 5 minut.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz