Pancake ciecierzycowe waniliowo-czekoladowe
Pancake ciecierzycowe waniliowo-czekoladowe to sposób na to, by dobrze zacząć dzień. Są słodkie i bardzo aromatyczne, a przy tym niezwykle odżywcze. To mega sycący przepis! Idealnie smakują z jogurtem lub masłem orzechowym.
Wartość odżywcza 1 porcji
- 420.9 kcal
- 19.9 g białka
- 11.5 g tłuszczu
- 49.1 g węglowodanów
Składniki na 1 porcję
- Mąka z ciecierzycy ½ szklanki (75 g)
- Proszek do pieczenia ½ łyżeczki (2 g)
- Mleko, roślinne ⅓ szklanki (75 g)
- Syrop klonowy 1 łyżka (10 g)
- Aromat waniliowy kilka kropli
- Czekolada 1-2 kostki (6-12 g)
- Jogurt (roślinny) 1 łyżka (20 g)
Wykonanie
- Wymieszaj mąkę z proszkiem, mlekiem, syropem, aromatem na gładką masę (możesz zblendować). Wmieszaj drobno pokrojoną czekoladę.
- Rozgrzej patelnie na mocnym ogniu, gdy będzie ciepła zmniejsz ogień i na średniej mocy smaż małe cienkie placuszki, delikatnie przerzucając je szpatułką (najlepiej wygiętą), gdy zacznie pojawiać się dużo bąbelków na pancakach.
- Podawaj z ulubionymi owocami, polane jogurtem.