Pancake ciecierzycowe waniliowo-czekoladowe

Pancake ciecierzycowe waniliowo-czekoladowe to sposób na to, by dobrze zacząć dzień. Są słodkie i bardzo aromatyczne, a przy tym niezwykle odżywcze. To mega sycący przepis! Idealnie smakują z jogurtem lub masłem orzechowym.

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 420.9 kcal
  • 19.9 g białka
  • 11.5 g tłuszczu
  • 49.1 g węglowodanów

Składniki na 1 porcję

  • Mąka z ciecierzycy ½ szklanki (75 g)
  • Proszek do pieczenia ½ łyżeczki (2 g)
  • Mleko, roślinne ⅓ szklanki (75 g)
  • Syrop klonowy 1 łyżka (10 g)
  • Aromat waniliowy kilka kropli
  • Czekolada 1-2 kostki (6-12 g)
  • Jogurt (roślinny) 1 łyżka (20 g)

Wykonanie

  1. Wymieszaj mąkę z proszkiem, mlekiem, syropem, aromatem na gładką masę (możesz zblendować). Wmieszaj drobno pokrojoną czekoladę.
  2. Rozgrzej patelnie na mocnym ogniu, gdy będzie ciepła zmniejsz ogień i na średniej mocy smaż małe cienkie placuszki, delikatnie przerzucając je szpatułką (najlepiej wygiętą), gdy zacznie pojawiać się dużo bąbelków na pancakach.
  3. Podawaj z ulubionymi owocami, polane jogurtem.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz