Szybkie crumble owsiane z owocami
Skosztuj szybkie crumble owsiane z owocami i zobacz, że zdrowy i szybki przepis może być przepyszny! Poznaj przepis na ekspresowy i konkretny deser w 10 minut! Spraw, że Twoja ochota na słodkie zniknie tak szybko, jak szybko robiony jest ten przepis!
- Tagi: crumble, deser, deser na szybko, owoce, przekąska
- Czas przygotowania: 20 minut
- 333,1 kcal
- 9,3 g białka
- 12,2 g tłuszczu
- 42,9 g węgl.
Składniki na 1 porcję
- Płatki owsiane (błyskawiczne) 2½ łyżki (25 g)
- Masło orzechowe 1 łyżka (20 g)
- Syrop klonowy 1 łyżka (10 g)
- Mleko sojowe 1 łyżka (10 g)
- Maliny lub truskawki, mrożone 1½ szklanki (150 g)
Wykonanie
Wymieszaj w miseczce płatki owsiane, masło orzechowe, mleko i syrop klonowy (lub inne słodzidło).
Do małej foremki lub naczynia żaroodpornego* wsyp truskawki/maliny i pokrusz na nie wcześniej przygotowaną masę z płatków owsianych. Włóż do piekarnika i piecz w temperaturze 180°C przez mniej więcej 12 minut (aż kruszonka zrobi się złota).
** Jeśli nie masz małej foremki lub małego naczynia żaroodpornego, możesz spróbować zrobić crumble w szklanym lunchboxie (np. te z IKEA są żaroodporne) lub w foremkach na muffinki czy też większych naczyniach, „zmniejszając” je przez odgrodzenie części zwiniętym papierem do pieczenia.
Zobacz film!
Protip od Ireny
Zamiast truskawek/malin możesz użyć też jagód, porzeczek, pokrojonych jabłek, gruszek, śliwek czy pokrojonego rabarbaru.