Szybkie crumble owsiane z owocami

Skosztuj szybkie crumble owsiane z owocami i zobacz, że zdrowy i szybki przepis może być przepyszny! Poznaj przepis na ekspresowy i konkretny deser w 10 minut! Spraw, że Twoja ochota na słodkie zniknie tak szybko, jak szybko robiony jest ten przepis! 🙂

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 333,1 kcal
  • 9,3 g białka
  • 12,2 g tłuszczu
  • 42,9 g węgl.

Składniki na 1 porcję

  • Płatki owsiane (błyskawiczne) 2½ łyżki (25 g)
  • Masło orzechowe 1 łyżka (20 g)
  • Syrop klonowy 1 łyżka (10 g)
  • Mleko sojowe 1 łyżka (10 g)
  • Maliny lub truskawki, mrożone 1½ szklanki (150 g)

Wykonanie

Wymieszaj w miseczce płatki owsiane, masło orzechowe, mleko i syrop klonowy (lub inne słodzidło).

Do małej foremki lub naczynia żaroodpornego* wsyp truskawki/maliny i pokrusz na nie wcześniej przygotowaną masę z płatków owsianych. Włóż do piekarnika i piecz w temperaturze 180°C przez mniej więcej 12 minut (aż kruszonka zrobi się złota).

 

** Jeśli nie masz małej foremki lub małego naczynia żaroodpornego, możesz spróbować zrobić crumble w szklanym lunchboxie (np. te z IKEA są żaroodporne) lub w foremkach na muffinki czy też większych naczyniach, „zmniejszając” je przez odgrodzenie części zwiniętym papierem do pieczenia.

Zobacz film!

Protip od Ireny

Zamiast truskawek/malin możesz użyć też jagód, porzeczek, pokrojonych jabłek, gruszek, śliwek czy pokrojonego rabarbaru.

Spróbuj też:

Dodaj komentarz