Palak matar tofu
Palak matar tofu to prosty i szybki sposób na odżywcze danie. Sprawdzi się idealnie, gdy nie masz czasu na gotowanie.
- Tagi: danie obiadowe, jednoblaszkowe, jednogarnkowe, na obiad, na szybko, na wytrawnie, szpinak, szybki obiad, tofu, warzywa, wegańskie, zdrowe
- Czas przygotowania: 15 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 549.4 kcal
- 28.9 g białka
- 21 g tłuszczu
- 61.2 g węglowodanów
Składniki na 2 porcje:
- Szpinak (mrożony) – 1½ garści (150 g)
- Groszek (mrożony) – 1⅓ szklanki (200 g)
- Fasolka szparagowa/groszek cukrowy (mrożone) – 1½ (200 g)
- Cebula (opcjonalnie) – ½ sztuki (50 g)
- Czosnek – 1 ząbek (5 g)
- Tofu, naturalne – 1⅖ kostki (250 g)
- Mleczko kokosowe – 4 łyżki (80 g)
- Passata – ⅘ szklanki (200 g)
- Curry – 1 łyżeczka (5 g)
- Kmin rzymski – ½ łyżeczki (2 g)
- Imbir (suszony) – ½ łyżeczki (3 g)
- Chilli – 2 szczypty (1 g)
- Tortilla – 2 sztuki (120 g)
Wykonanie
- Tofu pokrój w kostkę, a cebulę w dowolne, ulubione kształty.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Do garnka wsyp mrożone warzywa, pokrojone tofu, cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Dodaj mleczko kokosowe, passatę, przyprawy i gotuj około 10 minut (ok. 5 min pod przykryciem, 5 min bez), co jakiś czas mieszając. Podawaj z tortillą.