Palak matar tofu

Palak matar tofu to prosty i szybki sposób na odżywcze danie. Sprawdzi się idealnie, gdy nie masz czasu na gotowanie.

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 549.4 kcal
  • 28.9 g białka
  • 21 g tłuszczu
  • 61.2 g węglowodanów

Składniki na 2 porcje:

  • Szpinak (mrożony) – 1½ garści (150 g)
  • Groszek (mrożony) – 1⅓ szklanki (200 g)
  • Fasolka szparagowa/groszek cukrowy (mrożone) – 1½ (200 g)
  • Cebula (opcjonalnie) – ½ sztuki (50 g)
  • Czosnek – 1 ząbek (5 g)
  • Tofu, naturalne – 1⅖ kostki (250 g)
  • Mleczko kokosowe – 4 łyżki (80 g)
  • Passata – ⅘ szklanki (200 g)
  • Curry – 1 łyżeczka (5 g)
  • Kmin rzymski – ½ łyżeczki (2 g)
  • Imbir (suszony) – ½ łyżeczki (3 g)
  • Chilli – 2 szczypty (1 g)
  • Tortilla – 2 sztuki (120 g)

Wykonanie

  1. Tofu pokrój w kostkę, a cebulę w dowolne, ulubione kształty.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Do garnka wsyp mrożone warzywa, pokrojone tofu, cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. 
  4. Dodaj mleczko kokosowe, passatę, przyprawy i gotuj około 10 minut (ok. 5 min pod przykryciem, 5 min bez), co jakiś czas mieszając. Podawaj z tortillą.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz