Kremowy sos marchewkowo-soczewicowy z gnocchi

Kremowy i otulający sos z delikatnymi kluseczkami – to danie, to prawdziwy comfort food. Kremowy sos marchewkowo-soczewicowy z gnocchi to idealna propozycja na posiłek odżywczy, ale też bardzo smaczny.

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 481.3  kcal
  • 19.3 g białka
  • 70.3 g tłuszczu
  • 11.4 g węglowodanów

Składniki na 2 porcje:

  • Marchewka – 4½ sztuki (200 g)
  • Soczewica czerwona (surowa) –  6¾ łyżki (80 g)
  • Mleczko kokosowe – 3 łyżki (60 g)
  • Sól – 2 szczypty (2 g)
  • Czosnek świeży – 2 ząbki (10 g)
  • Płatki drożdżowe (opcjonalnie) – 1 łyżka (4 g)
  • Szpinak lub jarmuż – 2 garście (40 g)
  • Pomidory suszone – 3 sztuki (45 g)
  • Gnocchi – 220 g
  • Zielenina – 1 duża garść (30 g)

Wykonanie

  1. Pokrój marchewkę na mniejsze kawałki (około 2 cm kostkę/plastry).
  2. Wrzuć ją do rondelka razem z soczewicą, zalej wodą (by mocno je przykryła) i gotuj około 15-20 minut, aż marchewka zmięknie.
  3. Po tym czasie odcedź marchewkę i soczewicę. Przełóż do rondelka.
  4. Dodaj do nich sól, czosnek, mleczko kokosowe (i opcjonalnie płatki drożdżowe). Całość zblenduj.
  5. Wrzuć do nich szpinak lub jarmuż i pokrojone suszone pomidory. Podgrzewaj przez około 2 minuty (aż zielenina podwiędnie).
  6. Ugotuj gnocchi według instrukcji na opakowaniu. Wymieszaj z sosem i podawaj na zieleninie.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz