Kremowy sos marchewkowo-soczewicowy z gnocchi
Kremowy i otulający sos z delikatnymi kluseczkami – to danie, to prawdziwy comfort food. Kremowy sos marchewkowo-soczewicowy z gnocchi to idealna propozycja na posiłek odżywczy, ale też bardzo smaczny.
- Tagi: danie obiadowe, gnocchi, marchew, na obiad, na szybko, na wytrawnie, soczewica, szybki obiad, warzywa, wegańskie, zdrowe
- Czas przygotowania: 30 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 481.3 kcal
- 19.3 g białka
- 70.3 g tłuszczu
- 11.4 g węglowodanów
Składniki na 2 porcje:
- Marchewka – 4½ sztuki (200 g)
- Soczewica czerwona (surowa) – 6¾ łyżki (80 g)
- Mleczko kokosowe – 3 łyżki (60 g)
- Sól – 2 szczypty (2 g)
- Czosnek świeży – 2 ząbki (10 g)
- Płatki drożdżowe (opcjonalnie) – 1 łyżka (4 g)
- Szpinak lub jarmuż – 2 garście (40 g)
- Pomidory suszone – 3 sztuki (45 g)
- Gnocchi – 220 g
- Zielenina – 1 duża garść (30 g)
Wykonanie
- Pokrój marchewkę na mniejsze kawałki (około 2 cm kostkę/plastry).
- Wrzuć ją do rondelka razem z soczewicą, zalej wodą (by mocno je przykryła) i gotuj około 15-20 minut, aż marchewka zmięknie.
- Po tym czasie odcedź marchewkę i soczewicę. Przełóż do rondelka.
- Dodaj do nich sól, czosnek, mleczko kokosowe (i opcjonalnie płatki drożdżowe). Całość zblenduj.
- Wrzuć do nich szpinak lub jarmuż i pokrojone suszone pomidory. Podgrzewaj przez około 2 minuty (aż zielenina podwiędnie).
- Ugotuj gnocchi według instrukcji na opakowaniu. Wymieszaj z sosem i podawaj na zieleninie.