Meksykańskie pieczone bataty
Masz pewnie takie momenty, że nie masz czasu, ani ochoty gotować skomplikowanych dań. Dlatego przepis na meksykańskie pieczone bataty, na który poświęcisz 5 min roboty, a później 15 minut pieczenia, będzie idealny!
Wartość odżywcza 1 porcji
- 596,4 kcal
- 14,6 g białka
- 23,2 g tłuszczu
- 67,8 g węglowodanów
Składniki na 1 porcję:
- Batat 1 sztuka (250g)
- Pomidorki koktajlowe ok. 7 sztuk (150 g)
- Cukinia ½ sztuki (100 g)
- Fasola czerwona (ugotowana lub z puszki) 5 łyżek (100 g)
- Kukurydza konserwowa 2 łyżki (30 g)
- Oliwa z oliwek 1½ łyżki (15 g)
- Kumin ½ łyżeczki
- Chili w proszku szczypta
- Papryka wędzona 1 łyżeczka
- Sól 2 szczypty
- Kolendra (świeża) kilka listów
- Awokado opcjonalnie ⅓ sztuki (40 g)
Wykonanie
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Umyj dokładnie batat i pokrój w cienkie plastry. Przekrój pomidorki na pół. Pokrój cukinie w cienkie plastry. Wrzuć warzywa na blaszkę, dodaj opłukaną fasolę z puszki, kukurydzę, wymieszaj z oliwą i przyprawami. Rozłóż równomiernie warzywa na blaszce (staraj się żeby bataty były osobno i nie były niczym przykryte). Piecz ok. 15-20 minut. Gotowe danie posyp świeżą kolendrą i zjedz opcjonalnie z pokrojonym awokado.