Meksykańskie pieczone bataty

Masz pewnie takie momenty, że nie masz czasu, ani ochoty gotować skomplikowanych dań. Dlatego przepis na meksykańskie pieczone bataty, na który poświęcisz 5 min roboty, a później 15 minut pieczenia, będzie idealny!

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 596,4 kcal
  • 14,6 g białka
  • 23,2 g tłuszczu
  • 67,8 g węglowodanów

Składniki na 1 porcję:

  • Batat 1 sztuka (250g)
  • Pomidorki koktajlowe ok. 7 sztuk (150 g)
  • Cukinia ½ sztuki (100 g)
  • Fasola czerwona (ugotowana lub z puszki) 5 łyżek (100 g)
  • Kukurydza konserwowa 2 łyżki (30 g)
  • Oliwa z oliwek 1½ łyżki (15 g)
  • Kumin ½ łyżeczki
  • Chili w proszku szczypta
  • Papryka wędzona 1 łyżeczka
  • Sól 2 szczypty
  • Kolendra (świeża) kilka listów
  • Awokado opcjonalnie ⅓ sztuki (40 g)

Wykonanie

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Umyj dokładnie batat i pokrój w cienkie plastry. Przekrój pomidorki na pół. Pokrój cukinie w cienkie plastry. Wrzuć warzywa na blaszkę, dodaj opłukaną fasolę z puszki, kukurydzę, wymieszaj z oliwą i przyprawami. Rozłóż równomiernie warzywa na blaszce (staraj się żeby bataty były osobno i nie były niczym przykryte). Piecz ok. 15-20 minut. Gotowe danie posyp świeżą kolendrą i zjedz opcjonalnie z pokrojonym awokado.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz