Kremowe spaghetti brokułowe (jednogarnkowe)

Makaron połączony z pysznymi warzywami, to super opcja na szybki posiłek. Jeśli szukasz takiej, która dodatkowo nasyci Cię na długie godziny to kremowe spaghetti brokułowe będzie doskonałym wyborem.

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 592.6 kcal
  • 29.3 g białka
  • 15.8 g tłuszczu
  • 72.4 g węglowodanów
Previous slide
Next slide

Składniki na 2 porcje:

  • Makaron spaghetti – 110 g
  • Brokuł – ⅖ sztuki (200 g)
  • Pomidory koktajlowe* – 10 sztuk (200 g)
  • Czosnek – 1 ząbek (5 g)
  • Cebula (opcjonalnie) – ½ sztuki (50 g)
  • Ciecierzyca (konserwowa) – 6 łyżek (120 g)
  • Bób (mrożony)** – 2 garści (150 g)
  • Pomidory suszone (opcjonalnie) – 3⅓  sztuki (50 g)
  • Pieprz – ⅓ łyżeczki (2 g)
  • Sól – 2 szczypty (1 g)
  • Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka (4 g)
  • Bazylia – 1 garść (5 g) świeżej lub ½ łyżeczki suszonej (2 g)
  • Mleko (roślinne) – 1½  szklanki (375 g)
  • Mleczko kokosowe – 2½ łyżki (50 g)

    Opcjonalnie:
  • płatki drożdżowe – 2 łyżki (8 g)

    * lub zwykłe pokrojone pomidory
    ** lub mrożony groszek, możesz też pominąć

Wykonanie

  1. Wrzuć na głębszą patelnię lub do większego garnka suchy makaron, połamane różyczki brokuła, pomidory koktajlowe, opłukaną z zalewy ciecierzycę, bób lub groszek, pokrojone pomidorki suszone, przyprawy.
  2. Zalej mlekiem, mleczkiem kokosowym i ¾ szklanki wody.
  3. Gotuj pod przykryciem około 9 minut, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby dolewając więcej wody. 
  4. Gotuj jeszcze około 3-4 minuty bez przykrycia, opcjonalnie dodaj płatki drożdżowe.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz