Jednoblaszkowy gyros na talerzu

Prosty i szybki obiad, który przygotujesz w kilka chwil? Ten jednoblaszkowy gyros na talerzu sprawdzi się idealnie, gdy nie masz ochoty na długie stanie przy garach.

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 503.7  kcal
  • 21.5 g białka
  • 30 g tłuszczu
  • 37.1 g węglowodanów

Składniki na 2 porcje:

  • Tofu naturalne – 1 ⅓ kostki (250 g)
  • Oliwa – 2 łyżki (20 g)
  • Papryka wędzona – 1 łyżeczka (5 g)
  • Przyprawa gyros – 1 łyżeczka (5 g)
  • Sól – 2 szczypty (1 g)
  • Papryka – 1 sztuka (140 g)
  • Pomidorki koktajlowe – 2 garście (200 g)
  • Frytki mrożone – 250 g

Sos

  • Jogurt (roślinny) – 10 łyżek (250 g)
  • Czosnek – 1 ząbek (5 g)
  • Szczypiorek – 2 łyżki (10 g)
  • Ogórek – 1 szt. (100 g)

Wykonanie

  1. Piekarnik nagrzej do 190 st.
  2. Zetrzyj tofu na największych oczkach tarki lub pokrój na paseczki lub “pokrój” ścierając obieraczką na paseczki.
  3. Wyłóż na blaszkę, polej 1 łyżką oliwy, dodaj przyprawę do gyrosa i paprykę wędzoną, wymieszaj.
  4. Obok na blaszkę dodaj pokrojoną w paseczki paprykę, pomidorki, polej 1 łyżką oliwy, posyp szczyptą soli, wymieszaj.
  5. Obok na blaszkę daj mrożone frytki i piecz około 15 min.
  6. W tym czasie zrób sos – wymieszaj jogurt z pokrojonym szczypiorkiem, czosnkiem i szczypta soli i pokrój ogórka w plasterki.
  7. Na talerz wyłóż sos, na niego pieczone warzywa, obok tofu, frytki i świeżego ogórka.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz