Jednoblaszkowy gyros na talerzu
Prosty i szybki obiad, który przygotujesz w kilka chwil? Ten jednoblaszkowy gyros na talerzu sprawdzi się idealnie, gdy nie masz ochoty na długie stanie przy garach.
- Tagi: danie obiadowe, gyros, jednoblaszkowe, jednogarnkowe, na obiad, na szybko, na wytrawnie, szybki obiad, warzywa, wegańskie, zdrowe
- Czas przygotowania: 20 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 503.7 kcal
- 21.5 g białka
- 30 g tłuszczu
- 37.1 g węglowodanów
Składniki na 2 porcje:
- Tofu naturalne – 1 ⅓ kostki (250 g)
- Oliwa – 2 łyżki (20 g)
- Papryka wędzona – 1 łyżeczka (5 g)
- Przyprawa gyros – 1 łyżeczka (5 g)
- Sól – 2 szczypty (1 g)
- Papryka – 1 sztuka (140 g)
- Pomidorki koktajlowe – 2 garście (200 g)
- Frytki mrożone – 250 g
Sos
- Jogurt (roślinny) – 10 łyżek (250 g)
- Czosnek – 1 ząbek (5 g)
- Szczypiorek – 2 łyżki (10 g)
- Ogórek – 1 szt. (100 g)
Wykonanie
- Piekarnik nagrzej do 190 st.
- Zetrzyj tofu na największych oczkach tarki lub pokrój na paseczki lub “pokrój” ścierając obieraczką na paseczki.
- Wyłóż na blaszkę, polej 1 łyżką oliwy, dodaj przyprawę do gyrosa i paprykę wędzoną, wymieszaj.
- Obok na blaszkę dodaj pokrojoną w paseczki paprykę, pomidorki, polej 1 łyżką oliwy, posyp szczyptą soli, wymieszaj.
- Obok na blaszkę daj mrożone frytki i piecz około 15 min.
- W tym czasie zrób sos – wymieszaj jogurt z pokrojonym szczypiorkiem, czosnkiem i szczypta soli i pokrój ogórka w plasterki.
- Na talerz wyłóż sos, na niego pieczone warzywa, obok tofu, frytki i świeżego ogórka.