Orkiszanka czekoladowa
Orkiszanka czekoladowa to przepis, który idealnie sprawdzi się dla miłośników czekoladowego smaku. Jest kremowa i słodka, dlatego idealnie sprawdza się z owocami jagodowymi. To doskonały sposób na rozpoczęcie dnia.
- Tagi: czekolada, ekspresowe, orkiszanka, śniadanie, szybkie, wegańskie
- Czas przygotowania: 15 min
Wartość odżywcza 1 porcji
- 358.9 kcal
- 20.3 g białka
- 11.4 g tłuszczu
- 37.5 g węglowodanów
Składniki na 1 porcję
Kasza orkiszowa 35 g
Kakao 1 łyżeczka (5 g)
Mleko (roślinne lub zwykłe) ⅗ szklanki (150 g)
Truskawki/jagody/porzeczki (świeże lub mrożone) 2 garści (150 g)
Orzechy 1 łyżka (10 g)
Opcjonalnie
Odżywka białkowa, smakowa 1 łyżka lub erytrytol do posłodzenia (10 g)
Wykonanie
- Wrzuć kaszę do garnka, dodaj kakao, mleko i odżywkę białkową lub słodzidło.
- Wymieszaj i gotuj na małym ogniu około 12 minut (aż kasza zmięknie).
- Wyłóż do miseczki. Podawaj z owocami i orzechami.