Kuminowe kaszotto warzywne
Poznaj super przepis na mega sycący jesienny obiad na diecie. Serio smaczne rozwiązania dla zabieganych i niemających czasu na stanie przy garach! Poznaj przepyszny pomysł na rozgrzewający obiad.
Wartość odżywcza 1 porcji:
- 507,5 kcal
- 17,7 g białka
- 9,8 g tłuszczu
- 77,9 g węgl.
Składniki na 1 porcję
- Cebula ⅓ sztuki (30 g)
- Papryczka chili 1 cm kawałek
- Czosnek 1 ząbek (5 g)
- Imbir 1 cm kawałek
- Oliwa 1 łyżeczka (5 g)
- Cukinia 80 g
- Kalafior 100 g
- Kumin ½ łyżeczki
- Cynamon ½ łyżeczki
- Kasza jęczmienna pęczak 70 g
- Passata (przecier pomidorowy) 100 g
- Sól Szczypta
- Ciecierzyca (ugotowana lub z puszki/słoiczka) 4 łyżki (80 g)
Wykonanie
Cebulę, czosnek, papryczkę i imbir poszatkuj i podsmaż na oliwie. Pokrój cukinię i kalafior, dorzuć do garnka. Dodaj kumin (ok. 0,5 łyżeczki), cynamon (ok. 0,5 łyżeczki) i przesmażaj całość. Dosyp kaszę, chwilę grzej. Zalej wodą (ok. 1 szkl.). Gotuj ok. 7-10 min (w razie potrzeby dolewając wody. Pod koniec gotowania dolej passatę i sól. Gotuj ok. 5 min. Pod koniec gotowania dodaj do dania ciecierzycę (ugotowaną lub z puszki/słoiczka).