Kuminowe kaszotto warzywne

Poznaj super przepis na mega sycący jesienny obiad na diecie. Serio smaczne rozwiązania dla zabieganych i niemających czasu na stanie przy garach! Poznaj przepyszny pomysł na rozgrzewający obiad. 😍

Wartość odżywcza 1 porcji:
  • 507,5 kcal
  • 17,7 g białka
  • 9,8 g tłuszczu
  • 77,9 g węgl.

Składniki na 1 porcję

  • Cebula ⅓ sztuki (30 g)
  • Papryczka chili 1 cm kawałek
  • Czosnek 1 ząbek (5 g)
  • Imbir 1 cm kawałek
  • Oliwa 1 łyżeczka (5 g)
  • Cukinia 80 g
  • Kalafior 100 g
  • Kumin ½ łyżeczki
  • Cynamon ½ łyżeczki
  • Kasza jęczmienna pęczak 70 g
  • Passata (przecier pomidorowy) 100 g
  • Sól Szczypta
  • Ciecierzyca (ugotowana lub z puszki/słoiczka) 4 łyżki (80 g)

Wykonanie

Cebulę, czosnek, papryczkę i imbir poszatkuj i podsmaż na oliwie. Pokrój cukinię i kalafior, dorzuć do garnka. Dodaj kumin (ok. 0,5 łyżeczki), cynamon (ok. 0,5 łyżeczki) i przesmażaj całość. Dosyp kaszę, chwilę grzej. Zalej wodą (ok. 1 szkl.). Gotuj ok. 7-10 min (w razie potrzeby dolewając wody. Pod koniec gotowania dolej passatę i sól. Gotuj ok. 5 min. Pod koniec gotowania dodaj do dania ciecierzycę (ugotowaną lub z puszki/słoiczka).

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz