Najlepsze wegańskie burrito z tofu

Na blogu oraz moim kanale na YouTubie staram się zawsze dawać szybkie, ekspresowe i mega łatwe przepisy. Dzisiaj przychodzę z czymś nieco bardziej skomplikowanym, ale nadal banalnie łatwym w przygotowaniu 🙂 Poznaj przepis na najlepsze wegańskie burrito z tofu, które zachwyci nie tylko Twoje kubki smakowe, ale przede wszystkim Twoich bliskich i znajomych, którym je przygotujesz! Zasmakuj najlepszego wegańskiego burrito, które zaskakuje szaleństwem i różnorodnością smaku.

Wartość odżywcza 1 porcji (z ryżem i śmietaną)
  • 507,2 kcal
  • 19,5 g białka
  • 22 g tłuszczu
  • 57,1 g węglowodanów

Składniki na 4 porcje:

Mielone tofu w sosie

  • Tofu naturalne 1½ kostki (270 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (20 g)
  • Czosnek 3 ząbki (15 g)
  • Cebula ½ sztuki (50 g)
  • Papryczka ostra (chili) ok. 2 cm kawałek (możesz mniej lub więcej zależnie jak ostre lubisz)
  • Papryka czerwona ⅓ sztuki (40 g)
  • Kolendra garstka listków (opcjonalnie)
  • Papryka wędzona mielona 1 łyżeczka (5 g)
  • Kumin ½ łyżeczki (2 g)
  • Papryka słodka mielona 1 łyżeczka (5 g)
  • Sól 2 szczypty
  • Koncentrat pomidorowy 1 łyżka (25 g)
  • Woda ½ szklanki

Salsa

  • Pomidory 3 sztuki (360 g)
  • Limonka ½ sztuki
  • Kolendra duża garść listków
  • Papryczka ostra (chili) mały kawałek do smaku
  • Sól szczypta

Guacamole

  • Awokado 1 sztuka (140 g)
  • Limonka ½ sztuki
  • Czosnek 1-2 ząbki (5-10 g)
  • Sól szczypta

Pozostałe

  • Tortille 4 sztuki (240 g)
  • Fasola biała (ugotowana lub z puszki) 4 łyżki (80 g)
  • Sałata 3 garście
  • Kukurydza (konserwowa) 5 łyżek (75 g)
  • Ewentualnie ugotowany ryż 1 szklanka (ok. 120 g)
  • Ewentualnie śmietana (wegańska lub zwykła) 4 łyżki (70 g)

Wykonanie

  1. Przygotuj tofu. Pokrusz tofu w rękach i podsmaż na patelni na oliwie (ok. 5-10 minut). Zblenduj czosnek, paprykę, przyprawy, kolendrę, koncentrat pomidorowy i wodę. Zalej powstałym sosem tofu na patelni i gotuj razem ok. 10 minut.
  2. W tym czasie przygotuj salsę: pokrój drobno pomidory, daj je na sitko, by odcedzić je z nadmiaru wody. Dodaj sok z limonki, drobno pokrojoną ostrą papryczką (opcjonalnie), kolendrę, sól i wymieszaj.
  3. Przygotuj guacamole: rozgnieć awokado, wymieszaj z sokiem z limonki, solą i przeciśniętym przez praskę (lub drobno pokrojonym) czosnkiem.
  4. Składaj burrito. Na tortillę nałóż tofu w sosie, salsę, guacamole, opłukaną białą fasolę z puszki, sałatę, kukurydzę, opcjonalnie ryż i śmietanę. Zawijaj jak na filmie.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz