Najlepsze wegańskie burrito z tofu
Na blogu oraz moim kanale na YouTubie staram się zawsze dawać szybkie, ekspresowe i mega łatwe przepisy. Dzisiaj przychodzę z czymś nieco bardziej skomplikowanym, ale nadal banalnie łatwym w przygotowaniu 🙂 Poznaj przepis na najlepsze wegańskie burrito z tofu, które zachwyci nie tylko Twoje kubki smakowe, ale przede wszystkim Twoich bliskich i znajomych, którym je przygotujesz! Zasmakuj najlepszego wegańskiego burrito, które zaskakuje szaleństwem i różnorodnością smaku.
- Tagi: burrito, kolacja, lato, meksykańskie, na wytrawnie, tortilla, warzywa, wegańskie, wiosna
- Czas przygotowania: 35 minut
Wartość odżywcza 1 porcji (z ryżem i śmietaną)
- 507,2 kcal
- 19,5 g białka
- 22 g tłuszczu
- 57,1 g węglowodanów
Składniki na 4 porcje:
Mielone tofu w sosie
- Tofu naturalne 1½ kostki (270 g)
- Oliwa z oliwek 2 łyżki (20 g)
- Czosnek 3 ząbki (15 g)
- Cebula ½ sztuki (50 g)
- Papryczka ostra (chili) ok. 2 cm kawałek (możesz mniej lub więcej zależnie jak ostre lubisz)
- Papryka czerwona ⅓ sztuki (40 g)
- Kolendra garstka listków (opcjonalnie)
- Papryka wędzona mielona 1 łyżeczka (5 g)
- Kumin ½ łyżeczki (2 g)
- Papryka słodka mielona 1 łyżeczka (5 g)
- Sól 2 szczypty
- Koncentrat pomidorowy 1 łyżka (25 g)
- Woda ½ szklanki
Salsa
- Pomidory 3 sztuki (360 g)
- Limonka ½ sztuki
- Kolendra duża garść listków
- Papryczka ostra (chili) mały kawałek do smaku
- Sól szczypta
Guacamole
- Awokado 1 sztuka (140 g)
- Limonka ½ sztuki
- Czosnek 1-2 ząbki (5-10 g)
- Sól szczypta
Pozostałe
- Tortille 4 sztuki (240 g)
- Fasola biała (ugotowana lub z puszki) 4 łyżki (80 g)
- Sałata 3 garście
- Kukurydza (konserwowa) 5 łyżek (75 g)
- Ewentualnie ugotowany ryż 1 szklanka (ok. 120 g)
- Ewentualnie śmietana (wegańska lub zwykła) 4 łyżki (70 g)
Wykonanie
- Przygotuj tofu. Pokrusz tofu w rękach i podsmaż na patelni na oliwie (ok. 5-10 minut). Zblenduj czosnek, paprykę, przyprawy, kolendrę, koncentrat pomidorowy i wodę. Zalej powstałym sosem tofu na patelni i gotuj razem ok. 10 minut.
- W tym czasie przygotuj salsę: pokrój drobno pomidory, daj je na sitko, by odcedzić je z nadmiaru wody. Dodaj sok z limonki, drobno pokrojoną ostrą papryczką (opcjonalnie), kolendrę, sól i wymieszaj.
- Przygotuj guacamole: rozgnieć awokado, wymieszaj z sokiem z limonki, solą i przeciśniętym przez praskę (lub drobno pokrojonym) czosnkiem.
- Składaj burrito. Na tortillę nałóż tofu w sosie, salsę, guacamole, opłukaną białą fasolę z puszki, sałatę, kukurydzę, opcjonalnie ryż i śmietanę. Zawijaj jak na filmie.