Brokuł z blaszki z frytkami i tofu
Są takie momenty, że nie masz czasu, ani ochoty gotować skomplikowanych dań. Dlatego przepis na brokuł z blaszki z frytkami i tofu, na który poświęcisz 5 min roboty, a później 15 minut pieczenia to super szybki wege obiad, który jest zdrowy, a przy tym przepyszny!
Wartość odżywcza 1 porcji
- 574,3 kcal
- 25,1 g białka
- 25,5 g tłuszczu
- 54,2 g węglowodanów
Składniki na 1 porcję:
- Brokuł kilka różyczek (100 g)
- Papryka ⅔ sztuki (90 g)
- Tofu naturalne ⅔ sztuki (115 g)
- Sos sojowy 1 łyżka (10 g)
- Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 g)
- Czosnek granulowany ½ łyżeczki
- Chili w proszku szczypta
- Frytki mrożone ok. 200 g
Wykonanie
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Poprzełamuj brokuł na mniejsze różyczki, pokrój paprykę w dużą kostkę i tofu w ok. 1 cm kostkę. Wymieszaj je z sosem sojowym, oliwą, czosnkiem granulowanym i chili. Wyłóż całość na blaszkę. Dołóż mrożone frytki. Piecz około 15 minut.