Brokuł z blaszki z frytkami i tofu

Są takie momenty, że nie masz czasu, ani ochoty gotować skomplikowanych dań. Dlatego przepis na brokuł z blaszki z frytkami i tofu, na który poświęcisz 5 min roboty, a później 15 minut pieczenia to super szybki wege obiad, który jest zdrowy, a przy tym przepyszny!

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 574,3 kcal
  • 25,1 g białka
  • 25,5 g tłuszczu
  • 54,2 g węglowodanów

Składniki na 1 porcję:

  • Brokuł kilka różyczek (100 g)
  • Papryka ⅔ sztuki (90 g)
  • Tofu naturalne ⅔ sztuki (115 g)
  • Sos sojowy 1 łyżka (10 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 g)
  • Czosnek granulowany ½ łyżeczki
  • Chili w proszku szczypta
  • Frytki mrożone ok. 200 g

Wykonanie

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Poprzełamuj brokuł na mniejsze różyczki, pokrój paprykę w dużą kostkę i tofu w ok. 1 cm kostkę. Wymieszaj je z sosem sojowym, oliwą, czosnkiem granulowanym i chili. Wyłóż całość na blaszkę. Dołóż mrożone frytki. Piecz około 15 minut.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz