Kalafiorowe curry jednogarnkowe

Szukasz pomysłu na szybki i łatwy obiad? Kalafiorowe curry jednogarnkowe sprawdzi się idealnie. Zrobisz je w maksymalnie 20 minut z prostych składników. Całość rozgrzewa od środka. Doskonale sprawdzi się z tortillą lub ulubionym pieczywem.

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 507.9 kcal
  • 27.9 g białka
  • 19.8 g tłuszczu
  • 53 g węglowodanów

Składniki na 2 porcje:

  • Kalafior 300 g
  • Groszek mrożony 1 szklanka (150 g)
  • Cebula ⅔ sztuki (60 g)
  • Mleczko kokosowe 4 łyżki (80 g)
  • Koncentrat pomidorowy 2 łyżki (50 g)
  • Tofu 1 kostka (180 g)
  • Przyprawa curry 1 kopiasta łyżeczka (6 g)
  • Czosnek granulowany 1 łyżeczka (5 g)
  • Imbir suszony ½ łyżeczki (3 g)
  • Chilli w proszku/ostra papryczka szczypta (1 g)
  • Tortilla 2 sztuki (120 g)

Wykonanie

  1. Pokrój kalafior na drobne kawałki. Wrzuć do garnka.
  2. Cebulę i tofu pokrój w kostkę.
  3. Do kalafiora dodaj cebulę, tofu, groszek, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Wlej mleczko kokosowe i około 1 szklankę wody. Wymieszaj i gotuj pod przykryciem około 12 minut.
  4. Curry podawaj z tortillą

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz