Kalafiorowe curry jednogarnkowe
Szukasz pomysłu na szybki i łatwy obiad? Kalafiorowe curry jednogarnkowe sprawdzi się idealnie. Zrobisz je w maksymalnie 20 minut z prostych składników. Całość rozgrzewa od środka. Doskonale sprawdzi się z tortillą lub ulubionym pieczywem.
- Tagi: kalafior, na wytrawnie, obiad, szybki obiad, tofu, warzywa, wegańskie, zdrowe
- Czas przygotowania: 17 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 507.9 kcal
- 27.9 g białka
- 19.8 g tłuszczu
- 53 g węglowodanów
Składniki na 2 porcje:
- Kalafior 300 g
- Groszek mrożony 1 szklanka (150 g)
- Cebula ⅔ sztuki (60 g)
- Mleczko kokosowe 4 łyżki (80 g)
- Koncentrat pomidorowy 2 łyżki (50 g)
- Tofu 1 kostka (180 g)
- Przyprawa curry 1 kopiasta łyżeczka (6 g)
- Czosnek granulowany 1 łyżeczka (5 g)
- Imbir suszony ½ łyżeczki (3 g)
- Chilli w proszku/ostra papryczka szczypta (1 g)
- Tortilla 2 sztuki (120 g)
Wykonanie
- Pokrój kalafior na drobne kawałki. Wrzuć do garnka.
- Cebulę i tofu pokrój w kostkę.
- Do kalafiora dodaj cebulę, tofu, groszek, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Wlej mleczko kokosowe i około 1 szklankę wody. Wymieszaj i gotuj pod przykryciem około 12 minut.
- Curry podawaj z tortillą