Pancake z truskawkami i fasolą
Truskawki to przepyszne sezonowe owoce, dlatego mam dla Ciebie przepis na boskie desery truskawkowe, które zrobisz w 15 min! Poznaj proste przepisy na wegańskie desery z truskawkami i delektuj się sezonowymi owocami! Zasmakuj przepysznych pancake z truskawkami i fasolą i ciesz się pysznym smakiem nieziemskiego deseru.
Wartość odżywcza 1 porcji
- 371,8 kcal
- 12,5 g białka
- 7,5 g tłuszczu
- 58,5 g węgl.
Składniki na 1 porcję
- Mąka pszenna 3 łyżki (40 g)
- Biała fasola (ugotowana lub z puszki) 3 łyżki (60 g)
- Napój roślinny ⅓ szklanki (70 g)
- Proszek do pieczenia ⅓ łyżeczki
- Cukier wanilinowy ½ łyżeczki (2 g)
- Banan ½ sztuki (50 g)
- Truskawki 1 garść (70 g)
- Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)
- Jogurt naturalny (u mnie roślinny) 1 łyżka (20 g)
- Świeża mięta kilka listków dla ozdoby
Wykonanie
Zblenduj opłukaną z zalewy fasolę z bananem, mlekiem, mąką, cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Pokrój drobno truskawki i dodaj do ciasta. Poczekaj 5 minut, by ciasto delikatnie zgęstniało. Usmaż placuszki na patelni na łyżeczce oliwy. Na górę pancake nałóż jogurt, pokrojone truskawki i listki mięty.