Kotlety sojowe z ziemniakami i mizerią
Czasami przychodzi ochota na taki typowy, polski obiad z ziemniakami. Propozycja wegańskiej odsłony znajduje się w tym przepisie! Kotlety sojowe z ziemniakami i mizerią, to opcja dla osób, które mają ochotę na tradycyjne smaki, ale nadal chcą jeść zbilansowanie. 🙂
- Tagi: kotlety sojowe, lato, mizeria, na wytrawnie, obiad, warzywa, wegańskie, wiosenny obiad, wiosna, ziemniaki
- Czas przygotowania: 30 minut
Wartość odżywcza 1 porcji
- 454,8 kcal
- 17,5 g białka
- 18 g tłuszczu
- 50,6 g węglowodanów
Składniki na 1 porcję:
- Ziemniaki ok. 3½ sztuki (250 g)
- Kotlety sojowe (suche) ok. 3-4 szt. (24 g)
- Oliwa 1½ łyżki (15 g)
- Przyprawa do gyrosa 1 łyżeczka płaska
- Kapusta kiszona ½ szklanki (55 g)
Mizeria:
- Ogórek 2 sztuki (80 g)
- Mleczko kokosowe 1 łyżeczka (10 g)
- Przyprawy: sól, pieprz
Wykonanie
- Obierz i gotuj ziemniaki.
- Ugotuj kotlety sojowe, aż będą miękkie. Wymieszaj je z oliwą, przyprawą do gyrosa i piecz ok. 20 minut w 180 st C (w połowie pieczenia możesz je przewrócić).
- Pokrój cienko ogórki, wymieszaj z mleczkiem kokosowym i przyprawami.
- Upieczone kotlety podawaj z ziemniakami, kapustą i mizerią.