Kotlety sojowe z ziemniakami i mizerią

Czasami przychodzi ochota na taki typowy, polski obiad z ziemniakami. Propozycja wegańskiej odsłony znajduje się w tym przepisie! Kotlety sojowe z ziemniakami i mizerią, to opcja dla osób, które mają ochotę na tradycyjne smaki, ale nadal chcą jeść zbilansowanie. 🙂

Wartość odżywcza 1 porcji
  • 454,8 kcal
  • 17,5 g białka
  • 18 g tłuszczu
  • 50,6 g węglowodanów

Składniki na 1 porcję:

  • Ziemniaki ok. 3½ sztuki (250 g)
  • Kotlety sojowe (suche) ok. 3-4 szt. (24 g)
  • Oliwa 1½ łyżki (15 g)
  • Przyprawa do gyrosa 1 łyżeczka płaska
  • Kapusta kiszona ½ szklanki (55 g)

Mizeria:

  • Ogórek 2 sztuki (80 g)
  • Mleczko kokosowe 1 łyżeczka (10 g)
  • Przyprawy: sól, pieprz

Wykonanie

  1. Obierz i gotuj ziemniaki.
  2. Ugotuj kotlety sojowe, aż będą miękkie. Wymieszaj je z oliwą, przyprawą do gyrosa i piecz ok. 20 minut w 180 st C (w połowie pieczenia możesz je przewrócić).
  3. Pokrój cienko ogórki, wymieszaj z mleczkiem kokosowym i przyprawami.
  4. Upieczone kotlety podawaj z ziemniakami, kapustą i mizerią.

Zobacz film!

Spróbuj też:

Dodaj komentarz